Fyrtal i flaggor inför Orderheros notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Orderhero inför noteringen på First North och hittat fyra flaggor.
Orderhero IPO
Genrebild. Foto: Janerik Henriksson / TT & Afv

Den 21 april noteras Orderhero på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat fyra flaggor, en för framtida kapitalbehov, en för rabatterad emission tätt inpå IPO och två för omoget bolag.

Orderhero
Lista First North
Storleksklass Mikrobolag
Börsvärde efter noteringen 71 Mkr
Sista teckningsdag 2022-04-04

FRAMTIDA KAPITALBEHOV

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott (licensaffär, ”proof-of-concept” eller motsvarande). Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader.

Orderhero går med förlust och befinner sig i en tillväxtfas. Netto tillförs bolaget knappt 15 Mkr efter IPO:n. Teckningsoptioner kommer också tillföra kapital under juni 2023 men det är osäkert hur mycket. Samtidigt är målen stora och Orderhero satsar på att finnas i ett par tusen restauranger inom två år. Vi saknar en mer utförlig beskrivning av det långsiktiga finansieringsbehovet. IPO-guiden hissar därför en flagga.

RABATTERAD EMISSION TÄTT INPÅ IPO

Om ett bolag gjort en nyemission väldigt kort tid inför IPO till en värdering som är rejält mycket lägre så kräver det en förklaring.

Under 2021 gjordes en nyemission på 5 Mkr till kursen 6,325 kr per aktie (justerat för split). Teckningskursen på 15,80 kr i IPO:n är 150% högre. Det är en stor värderingskillnad på kort tid. IPO-guiden hissar en flagga.

OMOGET BOLAG

När bolag växer behövs nya strukturer, processer och system för att hantera ökad komplexitet och en större organisation. Om bolag börsnoteras utan att detta är på plats så ökar det risken för bakslag.

Under teckningstiden har det framkommit att det finns en risk att bolagets kunder kan få problem med Skatteverket då Orderheros expresskassor inte är kopplade till något kassaregister, något som krävs enligt Skatteförfarandelagen. Orderhero har tidigare haft uppfattningen att expresskassorna faller inom ett undantag för denna regel. Orderhero släppte 29 mars en uppdaterad bolagsbeskrivning där ovan beskrivs. IPO-guiden hissar en dubbelflagga.

CV MED PLUMPAR

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett ”bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella ”plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

En ledamot i Orderhero var suppleant i ett bolag verksamt inom reklam och promotionprodukter när det försattes i konkurs under 2020. IPO-guiden hissar emellertid ingen flagga för detta.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR ORDERHERO PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är måndag den 4 april och teckningskursen uppgår till 15,80 kronor (1 TO per 1 aktie).

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Tendo Inväntar notering Spotlight 2022-03-28 2022-04-06 Läs här
Oneflow Teckningstid pågår First North 2022-02-06 2022-04-08 Granskning pågår
Katalysen Ventures Teckningstid pågår First North 2022-04-10 2022-04-20 Granskning pågår
Orderhero Teckningstid pågår First North 2022-04-04 2022-04-21 Läs här

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets