Gamla Prosolvia söker nya pengar

Göteborgsföretaget Opticore, sprunget ur resterna av gamla Prosolvia, vill ta in pengar för expansion. Bolagets produkter, som bygger på tredimensionell virtual reality-teknik, har hittills framgångsrikt använts inom bilindustrin. Nu hägrar konsumentvaror som mobiltelefoner som ny marknad.

Opticore vill ta in nytt kapital för att finansiera ytterligare expansion och befinner sig mitt i en nyemissionsprocess. Bolagets ledning är förtegna runt detaljer kring emissionen, men enligt uppgifter till Ekonomi24 räknar man med att de närmaste månaderna ta in 50-100 Mkr.

Opticores historia härrör sig från en av 90-talets största börsbubblor, Prosolvia. I egenskap av affärsängel köpte Lars O Pettersson, grundare av före detta Mandator och ordförande i Cell Network, ut vad som ansågs vara de ”friska” delarna av Prosolvia strax efter kraschen var ett faktum. I köpet ingick programvaran Opus som vidareutvecklats sedan dess och nu utgör kärnan i Opticores verksamhet.

Bolaget, som idag ägs till 80 procent av Lars O Pettersson och i övrigt av personalen, nådde under förra året en omsättning på 30 Mkr och resultatet blev en förlust på cirka 5 Mkr. I år räknar man med att nå lönsamhet och hoppas omsätta uppemot 100 Mkr. Antalet anställda ska ökas från nuvarande 47 till 90-95 innan årets slut.

”Anledningen till att vi tar in pengar är att vi måste gasa på med expansionen. Jag bedömer att vårt tekniska försprång är ungefär sex månader och emissionen ger oss finansiella muskler för att kunna springa fort nog”, säger Lars O Pettersson.

Han oroas inte nämnvärt av att det rådande hårda marknadsklimatet.

”Villkoren är tuffa och vi ifrågasätts naturligtvis hårt, men läget är långt ifrån omöjligt. Det finns alltid folk som vill göra bra affärer. Det tuffa klimatet är också en hjälp för oss, eftersom det gör det svårare för eventuella konkurrenter att finansiera sig.”

Opticores affärsidé är att genom tredimensionell simuleringsteknik och fotorealism omvandla ritningar och konstruktionsplaner till digitala prototyper som går att vrida och vända på på en vanlig PC-skärm. För användarföretagens del innebär det ökade möjligheter att arbeta med design och testa produkter utan att först behöva tillverka ”verkliga” prototyper.

I dagsläget har man två kontor, Göteborg och Detroit, helt i linje med att det hittills är inom bilindustrin man haft sina kunder. På kundlistan finns bilmärken som Volvo, Audi, BMW, Volkswagen och Mitsubishi och för drygt en månad sedan kammade man hem en verklig prestigeorder från Ford som utsåg Opus till global standard inom hela koncernen.

I dagarna sluts även ett samarbetsavtal med Saab som innebär att samtliga 80-100 av bilkoncernens så kallade ”city centers” kommer att ha programmet som säljhjälpmedel i sina showrooms. Konceptet är redan på plats i ett av Saabs center i Berlin, och flera kommer inom kort att installeras på flygplatserna i Birmingham och Heathrow, London, där tanken är att resenärerna ska kunna testa olika biltyper medan de väntar på sina plan.

Den fortsatta expansionen handlar nu om en etablering i Tyskland samt att stärka närvaron i Nordamerika.

”Vår marknad ligger till 50 procent i USA, och vi kommer att fortsätta bygga upp vårt partnernät utifrån Detroit som bas. Men vi tittar även på flera länder i Europa och Asien”, säger Patrik Larking, VD för Opticore.

Bortanför bilindustrin hägrar även nya marknader. Dels har man fått förfrågningar från befintliga kunder om att kunna tillämpa programvaran inom olika former av träning, e-learning och e-handel. Dels siktar man på att kunna applicera den inom konsumentvaror som till exempel mobiltelefoner. Nokia är ett av de bolag som redan använder programvaran i sina interna designprocesser.

”Vi har gjort våra första inbrytningar på konsumentsidan och befinner oss nu i samma läge där som gjorde i början av året med automotive-produkterna”, säger Patrik Larking.

”Vi ser en stor potential i alla branscher där man är beroende av design. Att kunna testa och experimentera fram olika typer av produkter utan att behöva lägga pengar på att först tillverka dem, minskar risken för felsatsningar. Oavsett om ett företag säljer mobiltelefoner, dammsugare eller vitvaror blir formgivningen och vikten av att uppfattas som moderna av kunderna allt viktigare. Nokia är ett paradexempel på att design är nyckeln till framgång.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice