Global nedgång för matpriser – har inte nått svenska butiker

Enligt en färsk FN-rapport är de globala matpriserna nu på lägsta nivån på hela året. Trots det fortsätter svenska butikers matpriser att ticka uppåt.
Global nedgång för matpriser – har inte nått svenska butiker - matpriser

Trots rapporter om skenande matpriser visar FN:s Food price index att matpriserna går nedåt globalt. Detta rapporterar bland annat SvD.

Nedgången är den skarpaste sedan 2008, enligt TT. Nu har priserna sjunkit fyra månader i rad.

Trots detta ligger matpriserna på en nivå som är 13 % högre än i fjol. Sedan i januari har svenska priserna på livsmedel i butik ökat med i genomsnitt 10,3 %. Bara förra månaden ökade matpriserna i genomsnitt med 1,5%.

Störst prisnedgång på vete

Vete sticker ut bland produkterna där priserna faller. Detta på grund av det nyligen upprättade spannmålsavtalet mellan Ukraina och Ryssland, som åter tillåter spannmålsexporten att fortlöpa från Ukrainska hamnar. Världspriset på vete gick ner med 14,5% i juli.

Under året har priset på kött och mejeriprodukter gått uppåt, men mellan juni och juli sjönk det.

Bakom minskningen ligger främst ett pristapp på vegetabiliska oljor, spannmål och till viss del socker.

Nedgången kommer i en tid av hög inflation och en orolig omvärld, och FN-organets chefsekonom Maximo Torero ser flera orosmoln för framtiden.

”Höga gödselpriser kan påverka framtida produktionsmöjligheter och böndernas försörjning, den dystra utsikten för den globala ekonomin, och valutarörelserna – alla utgör allvarliga påfrestningar för den globala livsmedelsförsörjningen”, säger han i ett uttalande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.