Globala chipbristen är långt ifrån över

Chipbristen fortsätter att förvärras och det är långt ifrån över. Det skriver Wall Street Journal i ett längre reportage på området.
Microchip, halvledare.
Foto: AP Photo/Ng Han Guan, File/TT
Leveranstiden för chip har också fortsatt att växa. Finansbjässen Susquehanna Financial Group menar att leveranstiden ökat från hälsosamma 9-12 veckor till 19 veckor i snitt under sommaren. Nu i oktober har den siffran ökat till 22 veckor. Och för de delar där det verkligen råder problem, tex power management-komponenter, så är leveranstiden 25 veckor. Inom microkontroller för fordonsindustrin är leveranstiden 38 veckor.

Scott Wren, senior global aktiestrateg på Wells Fargo Investment Institute, uppger att han för sex månader sedan hade trott att det skulle börja lätta ungefär nu. Det tror han inte längre. Nu tror Wren att det lättar först 2023 och banken har justerat ned sin tillväxtprognos för USA-ekonomin.

Tidningen har talat med flera olika aktörer. Manuel Schoenfeld från PowerX har exempelvis lagt en order i maj för transmission-chip för övervakningssystem för elnät. Han skulle ursprungligen få leveransen till sommaren. Det senaste beskedet är nu maj nästa år.

”Det här är långt ifrån över”, säger han till tidningen.

Wall Street Journal skriver att det finns aktörer som beställer varor som nu har en leveranstid 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.