Glödhet kylbransch
KÖP I snart 25 år har Per Bertland sålt kyla. Allt från luftkonditioneringsapparater för bostäder till kyldiskar och kylrum till butiker och mattillverkare. Han började som vd i ett av dåvarande GL Beijers dotterbolag under 1990-talet och tog över koncernchefsposten för drygt fyra år sedan.
För Beijer Ref, som bolaget numer heter, står kyla till företagskunder för två tredjedelar av verksamheten, och bekvämlighetskyla för en tredjedel av försäljningen. Verksamhetens natur gör bolaget väderberoende. Och självklart längtar ledningen efter stekheta somrar. Men vad som framför allt utmärker det Malmöbaserade bolaget är att det på flera sätt är vinnare när det gäller att utnyttja affärspotentialen i växthuseffekten och den globala klimatuppvärmningen.
Varmare klimat ökar försäljningen av kylsystem, eftersom fler varor behöver kylas mer och under längre tid.
Än viktigare är emellertid de miljöbeslut som fattats inom EU och FN och som stipulerar en gradvis utfasning av de köldmedier som är mest potenta som växthusgaser. Några av gaserna som nu stoppas är mer än 1 000 gånger mer potenta än koldioxid, som ju brukar anges som den främsta orsaken till växthuseffekten.
EU:s regelverk sätter därför under åren fram till 2030 stegvis stopp för nära 80 procent av de kylsystem som innehåller växthusgaser. I oktober förra året beslutade dessutom en FN-konferens att fasa ut växthuspotenta hydrofluorkarbonbaserade (HFC) köldmedier.
– 90 procent av EU:s kylanläggningar är berörda, säger Per Bertland och bedömer att det handlar om miljoner system där de flesta troligen byts ut helt och hållet.
Enbart under den kommande treårsperioden, 2018–2020, ska tre tiondelar av EU:s kylanläggningar bytas ut eller byggas om.
För Beijer, som är störst i Europa på kylanläggningar, ser det ut att bli jackpot.
– Jag har sagt det här i många år att det måste ske en transferering till mer miljövänliga alternativ. Så vi är förberedda, men jag tror inte marknaden har fattat, säger han.
Samtidigt öppnar Per Bertland för fler och större förvärv – också inom nya områden. Han nämner ventilation och värmeväxlare som ett par områden han kan tänka sig att expandera in i.
Bolaget har hittills finansierat uppköp med det egna kassaflödet. Men ett större förvärv kan kräva en nyemission. Störste ägaren Carrier har därför, för första gången någonsin, under det nyss avslutade tredje kvartalet dragit ned sitt ägande ett par procentenheter. Carrier har nu under 33,3 procent av rösterna, och signalerar därmed att Carrier inte längre kan blockera en emission.
Bertland har ambitioner att öka försäljningen i samma takt som tidigare, vilket skulle betyda att företaget är 50 procent större om fem år. Och även om han undviker att utfärda en prognos så menar han att om koncernen nu har 20 procent av försäljningen utanför Europa så kan den siffran öka till 30 procent om fem år.
Hittills i år har aktien totalavkastat cirka 35 procent. Dags att sälja? Nej. Årets vinst betalas visserligen till cirka 28 gånger pengarna, men nya förvärv, tuffare miljökrav och expansion utanför Europa sänker snabbt värderingen under kommande år. Ta rygg på vd Bertland som har aktier för en kvarts miljard kronor, större delen av sin privata förmögenhet, i Beijer Ref. Riktkurs 347 kronor.
Läs intervjun med Per Bertland på www.affarsvarlden.se.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.