Gott om multipelkrascher på börsen

BÖRSSPANING Sättningen på börsen har fått värderingsmultiplarna att falla rejält i många bolag. Affärsvärlden Analys+ listar några exempel.

I mitten av juni konstaterade vi i en analys i tidningen (nr 24/2018) att skogs- och papperskoncernen Stora Enso äntligen tagit sig över det gamla kursrekordet från 2000. Den successiva omställningen från papper till segment med bättre utsikter hade belönats rejält på börsen. Aktien framstod dock som fullvärderad efter kursrallyt.

Bara ett drygt halvår senare har aktien rasat med över 40 procent. Diagrammet nedan från Factset illustrerar hur Stora Ensos ev/ebit-multipel på kort tid rasat ner till nivåer kring 7, vilket inte skådats sedan eurokrissommaren 2011. Har investerarna överreagerat eller är analytikerna på tok för optimistiska i sina prognoser?

storaenso_1.PNG

Verkstadsbolaget Gunnebo har i många år varit ett av börsens stora sorgebarn. Men med den problemtyngda franska verksamheten avyttrad kanske bolaget äntligen är på rätt väg? Klart är i alla fall att p/e-talet är nere på historiskt låga nivåer kring 7. Det bör tilläggas att nettoskulden/ebitda-resultatet är relativt hög vid 3,5 (varpå optimisten kan inflika att Gunnebo har potential att frigöra mycket rörelsekapital). Läs Affärsvärldens reportage om Gunnebo från mitten av december.

Gunnebo_pe.PNG 

Kontraktstillverkaren Nolato får illustrera att det som byggts upp över flera år kan raseras på bara några månader. Bolagets p/e-tal rusade från cirka 10 i början av 2013 till 28 som högst i fjol, i takt med att vinsttillväxten exploderade. Men på bara fem månader har nästan hela multipelexpansionen gått upp i rök då p/e-talet gått från 28 till 13.

Nolato_pe.PNG 

Byggbolaget Skanska tyngs av ett par stora problemprojekt i USA, vilket fått aktien på fall. P/e-talet är nu nere i drygt 11, vilket ur ett historiskt perspektiv är lågt. När aktien varit som hetast, senast 2017, har p/e-talet varit upp kring 18-19. Aktien köprekommenderades i Affärsvärlden nr 49/2018.

Skanska_pe.PNG 

Verkstadsbolaget Trelleborg har hyllats som ett framgångsrikt förvandlingsnummer. Via förvärv har vd Peter Nilsson stöpt om verksamheten och lyft lönsamheten, något som belönats med successiv multipelexpansion. Bolagets ev/ebit-multipel, som gick från 8 till 16 2011-2016, har på kort tid rasat ned till dryga 9. Avkastningsportföljen ser raset som en överreaktion och tog nyligen in aktien.

Trelle_evebit.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här