Gott om värde i energisektorn

PORTFÖLJKOMMENTAR: Nordiska Värdeportföljen har tung exponering mot energisektorn. Där går det att hitta lågvärderade bolag inom såväl grönt som fossilt.

I måndagens intradagshandel ligger Affärsvärlden Analys+ inspirationsportfölj Nordiska Värdeportföljen på +11,9 procents totalavkastning sedan starten den 15 december. Stockholmsbörsens OMXSGI har samtidigt givit +3,5 procent. Portföljen förblir nära fullinvesterad med knappt 5 procents kassandel.

Grönt, svart och blandat bland energiinnehaven

Nordiska Värdeportföljen har via kursuppgångar och ett tilläggsköp ökat en redan tung startexponering mot energi. Nu ligger drygt en tredjedel av portföljvärdet i bolag som får hela eller huvuddelen av sitt värde från energi.

Huvudinvesteringen inom energi är Eolus Vind, en projektör inom utbyggnaden av landbaserad vindkraft i framförallt Norden. Aktien döljer en välskött affär med en lågt värderad projektportfölj som ger stor uppsida till kontrollerad risk. Eolus står i nuläget för 23 procent i portföljen. Det brutna räkenskapsårets första kvartal rapporteras innan börsens öppning nu på torsdag, och aktien handlas exklusive rätt till 1,5 kronor per aktie i utdelning på måndagen.

Här tar portföljen på medellång sikt risk mot de nordiska, och framförallt svenska, elpriserna samt de svensk-norska elcertifikatspriser som förnyelsebara elproducenter får ta del av. Eolus bygger dock inte för att äga själva. Risken handlar snarare om att möjligheterna för en lönsam projektaffär kan försvinna i framtiden, än om att inte få ihop kalkylen för en egen producentaffär.

Även innehavet i norska konglomeratet Bonheur har huvudvikt mot just vindenergi, med såväl landbaserade vindkraftsparker i Storbritannien som rederi- och tjänstebolag som är med och bygger ut vindkraft till havs.

Bonheur har dock även ett ben kvar inom fossil energi, via innehavet i oljeriggbolaget Fred Olsen Energy, FOE. Som fastslogs på Analys+ i förra veckan börjar det synas ljusnande tecken på den nattsvarta riggmarknad som orsakat finansiellt krisläge i FOE. Redan senare samma dag tecknade riggbolaget ett första kontrakt för en av riggarna i den sysslolösa flottan. Bonheur har just nu 4 procents portföljvikt, varav FOE endast är en mindre del.

Energiinnehav tre är norska Spectrum. Här har Nordiska Värdeportföljen ökat innehavet till runt 8 procent av portföljen inför bokslutet den 9 februari. Spectrum förblir en lågvärderad uppköpskandidat med private equity-bolaget Altor som största ägare.

Därtill finns energiexponeringar inbakade bland Ratos totalt 14 innehav. Innehavet Aibel bygger och underhåller oljeplattformar, Diab levererar kompositmaterial till bland annat vindkraftsverks vingar och Ledil sysslar med sekundäroptik till kommersiell Led-belysning, däribland gatubelysning. Ratos totalt har strax under 8 procents vikt i portföljen.

Nordiska Värdeportföljen 2018-01-22 (intradagkurser).PNGNordiska Värdeportföljen 2018-01-22 (intradagkurser)

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter:@AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på:analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här