Grekland skyller dödläge på långivare

Greklands finansminister Yanis Varoufakis skyller dödläget i landets skuldförhandlingar på de internationella långivarna, då de kräver mer åtstramningar. Det framgår av Bloomberg.

Grekiska tjänstemän kommer på tisdagen att återuppta sina försök att komma fram till en lösning i förhandlingarna om finansiering till Grekland.

På måndagen uppgav regeringstalesmannen Gabriel Sakellaridis att en uppgörelse kan nås i slutet av maj men att det återstod meningsskiljaktigheter inom områden som budgetmål, momsskattesatser, pensioner och regler på arbetsmarknaden.

”Våra långivares krav på större åtstramningar är subtil men ändå ståndaktig”, skrev Yanis Varoufakis i en debattartikel i tidningen Project Syndicate.

”Vår regering kan inte – och kommer inte – acceptera ett botemedel som har visat sig att vara värre än sjukdomen under fem långa år”, fortsatte finansministern.

Dödläget med långivarna har lett till likviditetsbrist i Grekland, vilket pressat tillbaka ekonomin i recession. Rekorduttag från bankinlåning och statens ökade problem att möta sina skuldbetalningar har förnyat oron för landets förmåga att kvarstå i EMU.

IMF:s chefsekonom Olivier Blanchard uppgav på måndagen att Greklands budgetförslag inte är tillräckligt för att uppnå ett primärt budgetöverskott på tre procent. Att sänka överskottet skulle leda till nya finansieringsbehov.

Blanchard sade vidare att Greklands pensionssystem är för generöst och att det fortfarande är för många statsanställda. Grekland bedöms fortsatt ”vara en relativt lång väg” från de trovärdiga åtgärder som krävs för att översätta dess ”betydande budgetunderskott” till ett överskott, enligt chefsekonomen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.