Grön yra bland fondspararna

Börsåret har inletts med en rivstart och handelsaktiviteten bland privatspararna är mycket hög. Intresset för fonder med fokus på förnyelsebar energi har också stigit och både Avanza och Nordnet noterar en grön yra bland spararna.
Nordnet och Avanzas sparkeonomer
Frida Bratt och Nicklas Andersson. Foto: Foto: Nordnet, Fredrik Sandborg/TT och Avanza.

Aktieyran under januari  har varit grönfärgad. Även fondspararna har köpt fonder med fokus på förnyelsebar energi och intresset för förnyelsebar energi ökade efter att Joe Biden  svurits in som ny president i USA.

För både Avanza och Nordnet letar sig fonder med inriktning mot förnybar energi in på topplistan bland mest köpta fonder.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Gröna energifonder Fastighetsfonder
Teknikfonder Läkemedelsfonder
Sverigefonder Korträntefonder
Miljöfonder Japanfonder
Blandfonder Företagsobligationsfonder (EUR)

”Intresset för gröna fonder har aldrig varit större”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och fortsätter:

”Det råder en enorm hajp just nu, och den tar dels sitt avstamp i att hållbarhet förstås är en megatrend, men också i att vi ser enormt stora kapitalflöden gå in i den här typen av bolag. Eftersom en hajp ofta drar till sig lycksökare med stort intresse av att få en grön etikett på sin verksamhet, så är just fondsparande ett bra alternativ för den här sektorn. Då får man hjälp av en förvaltare att skilja agnarna från vetet.”

Hos Nordnet letar sig fonden Handelsbanken Hållbar Energi i januari ända upp på andraplatsen över de mest nettoköpta fonderna.

”Fonden var en av dem som gick allra bäst under 2020, och spararna fortsätter att tro på sektorn även 2021. Även om det är mycket kapital som letar sig hit så är det nog klokt att inte iskallt räkna med att förnyelsebar energi som sektor levererar lika starkt i år som under fjolåret, säger Frida Bratt.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag DNB Fund – Asian Small Cap
Handelsbanken Hållbar Energi Skagen Kon-Tiki
Swedbank Robur Ny Teknik BGF World Gold
Länsförsäkringar Global Indexnära Carnegie Strategifond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära UBS (Lux) EF Biotech
TIN Ny Teknik Simplicity Norden
Swedbank Robur Access Asien Gladiator
Proethos Fond Skagen Tellus
BNP Paribas Energy Transitiion Carnegie Global
Spiltan Räntefond Sverige CPR Invest Global Gold Mines

Hos Avanza toppar de gröna energifonderna listan.

”Trenden mot grön omställning förstärks för var dag som går och lockade nästan var tredje sparkrona under januari. Det är en global megatrend som kommer att fortsätta växa under mycket lång tid framöver”, säger Nicklas Andersson, och fortsätter:

”Det bör dock noteras att många enskilda aktier inom förnybar energi haft en parabolisk utveckling senaste tiden. Det brukar sägas att vi tenderar att överskatta trender i det korta perspektivet och underskatta dem i det längre. Därför är det glädjande att privatspararna väljer in exponeringen via sitt fondsparande eftersom det ger en naturligt god riskspridning i denna halvt bubbliga terräng. En annan intressant detalj är att många ofta favoriserar exponering mot Stockholmsbörsen och Sverigefonder, men privatspararnas favoritfond inom förnybar energi har inget svenskt bolag bland sina tio största innehav. Det ger en global diversifiering inom sektorn.”

Teknikfonder är månadens näst mest köpta fonder hos Avanza.

”Teknikfonder har varit ett starkt tema bland privatspararna under lång tid. Många röster höjdes under fjolåret och vittnade om att pandemin flyttat fram digitaliseringen flera år. Microsofts VD sade i dagarna att det vi bevittnat senaste året är början på en andra våg av digital transformation. Den sveper över varje bolag, i varje sektor. Tänkvärda ord från ett av världens största börsbolag, verksamt i tekniksektorn. Även här väljer alltså privatspararna att investera i strukturell tillväxt. Spännande kryddor i ett annars så Sverigetungt sparande”, säger Nicklas Andersson.

Hos Nordnet är breda tillväxtmarknader är populära köp.

”Köper du en tillväxtmarknadsfond får du dels Kina, som ligger före i återhämtningen, men också andra tillväxtmarknader som ligger efter och lär ha en kraftig återhämtning framför sig. Dessa marknader får dessutom draghjälp av en svag dollar. Kinesiska techjättar som Alibaba och Tencent utgör en betydande del i tillväxtmarknadsfonder, men att den politiska risken i kinesiska aktier blev tydlig i januari skrämmer inte spararna”, säger Frida Bratt.

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder hos Avanza.

”Fastighetsfonder tillhörde säljlistan under stora delar av förra året och fortsätter finansiera privatspararnas omviktning mot förnybar energi och teknikfonder. Även om många fastighetsbolag har det fortsatt tufft på börsen så finns det faktorer som talar för sektorn. Fortsatt låga räntor, vaccinutrullning, ekonomisk återhämtning och ett antal affärer i branschen”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco