Grönt stål inte alls bra för klimatet enligt forskare

Flera tunga forskare riktar kritik mot ”grönt stål” och säger att det vore bättre för klimatet att skippa satsningen helt. Det rapporterar Svd.
SSAB:s hybrit-anläggning
SSAB:s hybrit:s pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp. Foto Henrik Montgomery / TT
Bakgrunden är att det krävs enorma mängder av el för att få fram vätgasen som ska tillverka stålfritt stål. Enligt forskarna hade elen som går till gröna projekt som Hybrit och H2 Green Steel gjort större nytta i europeiska länder som idag använder smutsig kolkraft. Forskarna väljer därför att kalla ovannämnda satsningarna för ”miljönationalism”.

”Sverige kan kanske framstå som duktigt i en internationell jämförelse och de inblandade företagen får en massa beröm, men för klimatet vore det betydligt bättre att låta bli”, säger Christian Sandström, biträdande professor vid Handelshögskolan i Jönköping, i en debattartikel i tidskriften Ekonomisk debatt.

Det forskarna rekommenderar är att EU slutar bidra med pengar till projekten och att det vore bättre om det infördes ett högre pris på koldioxidutsläpp framför tillverkning av grönt stål. Detta skulle ge stålindustrin incitament att återvinna mer stål.

Förutom Christian Sandström är debattartikeln också undertecknad av professor Magnus Henrekson och forskningsassistenten Carl Alm, båda verksamma vid Institutet för Näringslivsforskning,