Guldfonder förlorar sin glans

Globalfonder fortsätter locka spararna, men guldfonder hamnar i kylan, både hos Avanza och Nordnet.
Guldfonder förlorar sin glans - guld-700_binary_6956126.jpg

Stockholmsbörsen har nått nya rekordnivåer, påeldad av positiva handelssignaler och bolagsrapporter som gav mer positiva konjunktursignaler än väntat.

Aktiefonder har också varit populära bland såväl Avanzas som Nordnets sparare i oktober.

– Kronans svaga utveckling verkar dock ha påverkat spararna som, trots stora köp av aktiefonder generellt, väljer bort rena Sverigefonder, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza i ett pressmeddelande.

– Globalfonder är fortfarande favoriten, men spararna vågade även satsa på tillväxtmarknadsfonder, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i ett pressmeddelande.

Köplistan hos Avanza domineras också av breda globalfonder. Varannan fondkrona har i oktober gått till globalfonder och billiga indexfonder står här ut som påtagligt mest populära. På köplistan har även Europafonder tagit sig in.

– Europa är en region med låg tillväxt och många europeiska aktier har underpresterat jämfört med amerikanska bolag i flera års tid. Det har fått mycket kapital att flyttas från europeiska till amerikanska aktier. Medan många amerikanska bolag handlas på rekordnoteringar anser nu allt fler analytiker att värderingarna i Europa är mer måttliga. I år har också Europafonderna trotsat såväl konjunkturoro som brexit-turbulens och avkastat hela 26 procent i snitt. Det har inte missats av privatspararna vilka i oktober gör de största köpen i europafonder på nära två år”, säger Kull, säger Johanna Kull.

På säljsidan är det guldfonder som dominerar, både hos Avanza och Nordnet.

– Efter att ha fyllt på guldreserven ordentligt under sommaren när guldpriset stack iväg, storsäljer spararna nu guldfonder för andra månaden i rad. Fonderna har stigit omkring 40 procent i år och att då ta hem en del vinst och minska på innehavet är helt enligt skolboken. Det är viktigt att komma ihåg att en guldfond inte är en säker tillgång. De svänger i regel mer i värde än en vanlig globalfond, säger Johanna Kull.

–  Både den mest och den näst mest sålda fonden under månaden är en guldfond. Att guldfonder åker ut är ett tydligt tecken på att spararna känner sig allt mer komfortabla med aktiemarknaden och dess fortsatta utveckling, säger Frida Bratt.

De mest handlade fonderna i oktober hos Avanzas kunder i Sverige:

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Guldfonder
Företagsobligationsfonder Hedgefonder
Blandfonder Teknikfonder
Fastighetsfonder Asienfonder
Europafonder Rysslandsfonder

Källa: Avanza

 

De mest handlade fonderna i oktober hos Nordnets kunder i Sverige:

 Mest köpta  Mest sålda 
 Spiltan Aktiefond Investmentbolag  Franklin Gold & Precious Metal Fund
 Länsförsäkringar Global Index  Amundi Funds Equity Global Gold Mines
 Robur Access Asien  Gladiator
 Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index     Artigo Small & Mid Cap
 Spiltan Räntefond Sverige  Skandia Realräntefond
 AMF Räntefond Lång  Alfa Axiom Fund
 SPP Aktiefond Global  Nordea Småbolagsfond Norden
 DNB Global Indeks  Sparinvest Value Bond Global Ethical High Yield
 SPP Aktiefond USA  SEB Bioteknikfond 
 Spiltan Globalfond Investmentbolag  Brown Advisory US Smaller Companies

Källa: Nordnet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.