Guldruschen över
Priserna på den svenska bostadsmarknaden har stigit i rasande fart de senaste åren. Men nu har mäklarna börjat se en dämpning. Enligt bolåneinstitutet SBAB:s mäklarbarometer försvagades marknaden oväntat mycket under tredje kvartalet och mäklarna tror på en fortsatt nedgång under årets sista månader.
– Räntehöjningarna var för sig gör inte särskilt mycket, men sammantaget innebär höjningarna stor skillnad för hushållens boendekostnader, säger Thomas Pousette, chefsekonom på SBAB.
Trots att SBAB räknar med ytterligare två räntehöjningar under nästa år menar Thomas Pousette att vi inte behöver vara rädda för ett prisfall.
– Marknaden kommer troligen att utvecklas positivt under nästa år, men vi kommer att se en mer sidledes rörelse än under 2007, säger han.
Vad tror svenskarna själva om utvecklingen på fastighetsmarknaden?
Affärsvärlden har pratat med tre svenska hushåll på olika stadier i sin bostadskarriär. Läs här vad de tror om framtiden.
Gustaf Brickman
—
Tre hushåll och deras syn på bostadsmarknaden
* Helena Sköldborg är chefsjurist på Statens kulturråd och bor med sin sambo Elias Larsson och dottern Lilly i en trea i Vasastan i Stockholm. Men nu börjar trean kännas för liten.
– Jag tror att priserna kommer att gå ner fram till årsskiftet, men sedan börja stiga igen till våren, säger Helena Sköldborg. Däremot kommer vi inte att nå upp till 2007 års toppnivå under nästa år. Medierna skrämmer upp folk när de pratar om bostadsbubblor och prisras, samtidigt som de nya uppskovsreglerna skapar en osäkerhet, fortsätter hon.
Helena tror inte att räntan kommer att påverka priserna särskilt mycket.
– Jag tror inte att människor i vår generation är särskilt räntekänsliga, de har pengar och är beredda att lägga dem på sitt boende.
För familjens egen del har dock turbulensen haft effekt. Efter att ha gått på visning efter visning har Helena och Elias tänkt om.
– Tidigare rådde det nästan en guldrusch-känsla och vi kände att vi kunde chansa lite, köpa en villa och bo där några år. Men nu kommer vi att bo kvar i vår lägenhet tills vi hittar vårt drömhus. På en mer osäker marknad känns en långsiktig lösning bättre, förklarar Helena.
* Helena Moberg studerar på masterprogrammet i statsvetenskap på Stockholms universitet och bor i andra hand i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Nu letar hon efter sitt första egna boende.
– Priserna kommer nog att fortsätta stiga här i Stockholm, men inte i samma takt som tidigare. Räntehöjningarna kommer att göra att det stabiliseras, säger Helena Moberg.
Helena letade aktivt efter lägenhet i början av året, men gav till slut upp.
– Budgivningarna trissades upp enormt och till slut fick jag nog. Jag tittade på en lägenhet med 500 000 kronor i utropspris, men fick be mäklaren att inte ringa mer när budet var uppe på 1,8 miljoner kronor, berättar Helena.
Trots att hon tror på fortsatt stigande lägenhetspriser funderar Helena på att köpa ett eget boende nästa år.
– När jag först började leta hade jag mer än två års studier kvar och det kändes väldigt osäkert ekonomiskt. Nu har jag förhoppningsvis en fast inkomst i sikte och vill ha en egen lägenhet. Min nuvarande lägenhet är den första där det i alla fall varit mina böcker som stått i bokhyllan. Det känns helt enkelt inte roligt att engagera sig i ett boende som inte tillhör mig, säger Helena.
– Då betalar jag hellre lite mer för något som är mitt.
* Lars och Carina Gauffin flyttar snart in i en ny villa söder om Stockholm. Villan är ritad av Lars, som är arkitekt på Nyréns Arkitektkontor. Det gamla huset har de nyligen sålt.
– Räntehöjningarna kan säkert påverka bostadsmarknaden, men samtidigt är ju Riksbankens avsikt att bromsa en prisökning, inte att sänka priserna, säger Lars Gauffin. De strävar ju efter att hålla en sund utveckling.
Lars tror inte att 2008 kommer att bjuda på några dramatiska förändringar på fastighetsmarknaden, vare sig upp eller ner.
– Vi kommer inte att få den bild som det var i början av 1990-talet, när man plötsligt kunde köpa hus för halva priset. Behovet av hus och lägenheter är fortfarande stort och byggföretagen är väldigt försiktiga. De sätter knappt spaden i marken förrän de sålt alla lägenheter, vilket innebär att i stort sett allt som byggs i dag redan är sålt.
Lars säger att de nya uppskovsreglerna inte kommer att påverka deras vardag, men att det självklart skulle vara mer gynnsamt om de slapp skatten om 0,5 procent på uppskjuten reavinst.
– Men vi kommer nog ändå att välja att skjuta upp vinsten. Det verkar vara det bättre alternativet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.