H2GS får klartecken: ”De kan påbörja arbetena på en gång”

Nu kan Harald Mix sätta första spaden i backen – H2 Green Steel får tillstånd att börja bygga stålverket i Boden.
H2GS får klartecken: ”De kan påbörja arbetena på en gång” - harald-mix-2-900
Harald Mix kan sätta spaden i backen.

H2 Green Steel får tillstånd att börja bygga det planerade stålverket i Boden. Det meddelar Mark- och miljödomstolen i Umeå under fredagsmorgonen.

Domen innebär att H2GS får tillstånd att utföra de byggnadsarbeten som behövs för att färdigställa stålverket i Svartbyn.

”H2GS har också fått bifall till att få ta tillståndet i anspråk även om domen överklagas, vilket betyder att de kan påbörja arbetena på en gång”, säger tekniska rådet Per Lagervall i ett pressmeddelande.

Markarbeten inom två veckor

Nästa steg i processen är att domstolen ska pröva tillståndet för drift av stålverket, vilket tidigare har varit planerat till 2024. Den tidsplanen ser dock inte ut att hålla.

”Det här är ett starkt besked för tidsplanen, men våra analyser under våren har visat att vi inte är lika övertygade som tidigare om att vara igång med produktionen redan under 2024, utan att det snarare blir under 2025”, säger Karin Hallstan, presschef på H2 Green Steel, till DN.

Redan inom två veckor kan markarbetena på området påbörjas, enligt H2GS.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.