Handelsbanken listar favoriterna i verkstadssektorn

Verkstadssektorn handlas för närvarande till 16% rabatt jämfört med det historiska genomsnittet, skriver Handelsbanken, som är försiktigt positiva och tror på tillväxt under 2024.
Handelsbanken listar favoriterna i verkstadssektorn - Alfa Laval ABB Epiroc
Foto: Alfa Laval, ABB, Epiroc

”Om det historiska mönstret skulle upprepas, kan vi förvänta oss att den organiska ordervolymen återkommer till tillväxt under det andra halvåret 2024”, skriver Handelsbanken i sin genomgång av verkstadssektorn.

Banken menar att även om toppen på konjunkturcykeln har passerats, så har inte försäljningen gjort det, med stöd av starka orderböcker, prishöjningar och valutamedvind.

”Vinstprognoserna för verkstadssektorn har fortsatt att trenda uppåt och sektorn handlas för närvarande med 16% rabatt jämfört med det historiska genomsnittet. Mot bakgrund av att vårt huvudscenario är att vinsterna i sektorn kommer att öka under 2024, menar vi att nuvarande värdering motiverar en försiktig optimism”, skriver Handelsbanken.

För att hålla nere risken föredrar banken bolag med fulla orderböcker och starka balansräkningar. De svenska favoriterna i sektorn är Alfa Laval, Epiroc och Volvo.

Samtidigt ändras rekommendationen för ABB, Atlas Copco, Gränges och Kone.

80% PREMIE

Dn korta rekommendationen för Atlas Copco sänks till behåll. Handelsbanken gillar fortsatt Atlas Copco men menar att värderingen ökat alltför mycket i förhållande till sektorn för att man ska kunna vara positiva i det korta perspektivet.

“Atlas-aktien handlas nu med nära 80% värderingspremie (EV/EBIT nästkommande 12 månader). Givet detta har risken ökat”, skriver banken som samtidigt upprepar sin långa rekommendation outperform.

ABB får sin långa rekommendationen höjd till outperform på att vinstutsikterna ser bättre ut än vad banken tidigare räknat med.

“Ledningen har redan vidtagit åtgärder för att anpassa den tidigt cykliska verksamheten medan projektverksamheterna fortsätter att växa. Vi har höjt våra vinstprognoser med 5-8% för 2023 respektive 2024. Baserat på våra nya prognoser handlas ABB till cirka 14% rabatt jämfört med dess historiska genomsnitt”, skriver Handelsbanken som samtidigt har behåll på ABB på kort sikt.

Utöver dessa två bolag, vilka båda har Wallenbergarnas investmentbolag Investor som största ägare, har Handelsbanken valt att sänka både Gränges och Kone till behåll från köp på kort sikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.