Handelsbanken: Räkna med fortsatt höga skogspriser

Sveriges höga skogspriser är här för att stanna, tror Handelsbanken i en ny rapport. "Potentialen för fortsatta uppgångar framförallt finns i de mellersta och norra delarna av landet", skriver banken.
skogspriser
Sverige har sett stigande skogspriser det senaste året, konstaterar Handelsbanken.

Den svenska skogsindustrin fortsätter att utvecklas mycket starkt, skriver Handelsbanken i en färsk skogsrapport. En liknande utveckling syns runt om i Europa. Priset på skogsmark har haft den starkaste utvecklingen, lägger storbanken till.

Handelsbanken hänvisar till skogfastighetsmäklaren Ludvig & Co och skriver att priset på skogsmark ökat i stora delar av Sverige. Genomsnittspriserna per skogskubikmeter ”steg med närmare 17% i både södra och mellersta Sverige” under fjolårets sex första månader. Det är den största prisuppgången sedan Ludvig & Co drog igång mätningarna 1995.

Prisuppgången tog fart andra halvåret

I Sveriges norra delar ökade skogspriserna dock med mindre än 1% under det första halvåret 2021.

”Däremot indikerar de fastighetsförsäljningar som ägt rum efter första halvårets slut att prisuppgången har tagit fart även där, vilket sannolikt kommer att synas när statistiken för andra halvåret publiceras i början av 2022”, skriver Handelsbanken i rapporten.

Det är bland annat de låga räntorna och ekonomins återhämtning som ligger bakom uppgångarna i skogspriser under fjolåret. Och uppgångarna kan fortsätta under 2022, enligt banken.

”Vi räknar med att priserna på svensk skogsmark förblir höga ur ett historiskt perspektiv, där potentialen för fortsatta uppgångar framförallt finns i de mellersta och norra delarna av landet.”

Mer om svenska skogspriser

Affärsvärlden tog under hösten ett större grepp om Sveriges skogspriser. Här kan du läsa tre artiklar om den bevakningen, samtliga publicerade under september månad:
Lista: Sveriges största skogsägare – skånsk bilhandlare i topp

All time high för skogsmark

Per Lindvall: Ingen råvaruboom för svenska skogsägare

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.