Handelsbanken tror på återhämtning för detaljhandeln

Trots de svaga siffrorna för augusti tror Handelsbanken att detaljhandeln återhämtar sig i september.

Den svenska detaljhandeln steg med 1,0 procent i årstakt i augusti, vilket var mycket svagare än förväntningarna på +3,7 procent, enligt SIX News enkät. Spannet i förväntningarna sträckte sig mellan +3,0 och +4,0 procent med en median på +3,8 procent.

”Förtroendet antyder att detta är en avvikelse, förvänta en återhämtning i september.” Det kommenterar Pierre Carlsson, handelsstrateg på Handelsbanken, efter statistiken.

”Siffran påverkas delvis av en mer negativ kalendereffekt än väntat och svagare försäljning av kläder och skor (väderrelaterat”, fortsätter Carlsson.

Konjunkturinstitutets barometer över konsumenternas förtroende för den egna ekonomin är stark och underindex över detaljhandelsförtroendet är också på höga nivåer. Det antyder en fortsatt stark detaljhandel under 2015.

”Vi anser alla betydande effekter på räntorna och valutorna som överdrivna”, skriver Handelsbanksstrategen.

I månadstakt var detaljhandeln ned med 1,7 procent. Analytikerna hade räknat med +0,1 procent med ett spann på förväntningarna mellan -0,5 till +0,9 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG