Här är novembers börsförlorare

November blev en dyster månad för Stockholmsbörsen. Här är aktierna som tyngde börsen.

Kommunikationskonsluten Icta, som förut hette Intellecta, toppar listan över månadens börsförlorare. Trots att bolaget vände till vinst i den senaste kvartalsrapporten är aktien ned 56 procent. Efter att bolaget meddelat att man planerar att ta in 61,3 miljoner kronor i en företrädesemission rasade aktien hela 37 procent under handelsdagen.

Det har inte varit en bra månad för hälsovårdsbolagen. På listan över börsförlorare i november återfinns bland annat läkemedelsbolagen Moberg Pharma och Orexo, ned 27,8 respektive 19,8 procent.

Även stråldosplaneringsbolaget Raysearch har rasat 23,3 procent sedan de inledde månaden med en vinstvarning. Vinstvarningen medförde ett ras på hela 18 procent under den första handelsdagen i november.

Enligt finanschef Peter Thysell var orderingångsfallet det som hade störst betydelse för bolagets vinstvarning.

“I kvartalet skulle jag säga att valutaeffekten är störst, men störst betydelse har orderingången eftersom valuta ju har många engångskomponenter. Om orderingången går ned kan det ju ha en annan trend…”, sa han efter vinstvarningen.

Aktien stabiliserades på den lägre nivån när kvartalsrapporten kom in i linje med de nedskrivna vinstprognoserna.

Byggutvecklarna har också haft det motigt i november. Både SSM och Oscar Properties har tillhör månadens sämst presterande aktier med nedgångar på 31,7 och 17,5 procent i november.

Den tröga bostadsmarknaden verkar vara anledningen till aktiernas kurstapp. SSM rasade efter att ha meddelat att de skjuter upp flera byggstarter till 2018. Oscar Properties fortsätter att dras ned av vinstvarningen i oktober, och tyngs av avyttringar av flera bolagsprojekt i november.

 

Novembers börsförlorare

Bolag Utveckling i november
Icta

-56,52%

Black Earth Farming

-52,08%

Eniro

-44,56%

SSM

-34,40%

CLX

-31,67%

Karolinska Development

-28,30%

Moberg Pharma

-27,84%

Kappahl

-24,84%

Raysearch

-23,32%

Munters

-22,60%

Cherry

-21,77%

Lundin Mining

-20,62%

Orexo

-19,81%

Ortivus

-19,32%

Stockwik

-18,92%

Itab

-18,92%

Oscar Properties

-17,54%

Garo

-17,48%

Medivir

-17,41%

Källa: Infront

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här