Här är spararnas aktiefavoriter i börsfrossan

Mitt i börsturbulensen har antalet aktieaffärer nått nya rekordnivåer. Köplistorna är spretiga, men det finns utmärkande drag.

Under februari slogs historiskt rekord då privatspararna gjorde 292 100 affärer per dag, det är en ökning med 20 procent jämfört med det rekord som sattes i januari.

– Slutet av februari kom att domineras av coronaviruset och marknaderna styrs nu helt av nyhetsflödet kring smittspridningen. De branta kursfallen har fått spararna att markant öka aktiviteten och antalet aktieaffärer har nått nya rekordnivåer närmast dagligen senaste veckan. Även om köpnotorna är flest till antalet, så är försäljningarna betydligt större sett till volym. Spararna drar nu ned på risken och gör det största nettoförsäljningarna på flera år, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Månaden präglades av hög aktivitet, påeldad både av rapportperioden och coronafrossan. Främst är det defensiva aktier som lockar i börsoron, och aktier såsom Ica letar sig in på köptoppen hos såväl Avanza som Nordnet.

– Spararna prioriterade att köpa in sig i defensiva aktier under månaden. Både Axfood och Ica föll efter sina kvartalsrapporter, på grund av höga förväntningar och höga värderingar. Axfood slår sig in på en tredjeplats över månadens mest nettoköpta aktier, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i ett pressmeddelande.

Även börsens största investmentbolag Investor fortsätter locka spararna.

– Investor är en av få mer cykliska aktier som det varit nettoköp i även under senaste dagarnas börsoro. Investor är den mest ägda aktien bland våra kunder och en bas i många portföljer. Här är det sannolik långsiktiga sparare som ser nedgången som ett bra köptillfälle och som då väljer att öka på i redan befintligt innehav, säger Johanna Kull

Samtidigt är det nästan tomt på banker i köptoppen, utöver SEB hos Avanza. Inte ens fjolårets storfavorit Swedbank håller sig kvar.

– Det är definitivt ett trendbrott, där bankköpen bland spararna avtar. Delvis kan det handla om vinsthemtagning efter viss uppgång i sektorn, där rapporterna bland annat visade på ökad kostnadskontroll, säger Frida Bratt.

På Avanzas säljlista dominerar vinsthemtagningar i senaste månadens vinnaraktier, så som Powercell, Evolution Gaming och Tesla.

– Redan i början på månaden märktes det av vinsthemtagningar i årets vinnaraktier och det är en trend som bara ökat i takt med att börsen blivit stökigare, säger Johanna Kull.

Högt upp på såväl Avanzas som Nordnets säljlistor hamnar Ericsson, som backat rejält under coronaoron. Hos Nordnet syns även H&M på säljlistan.

– Kina är H&M:s femte största marknad. Oron är stor för hur stora störningarna i H&M, men framför allt också i våra stora svenska verkstadsbolag, verkligen blir. Risken är att vi får se vinstvarningar på löpande band framöver, säger Frida Bratt.

Mest köpta och sålda aktierna

Mest köpt – Avanza Mest sålt – Avanza
SEB Nordea
Investor B Ericsson
Boliden Powercell
Telia Swedbank
Peab Evolution Gaming
Ica Gruppen Tesla
Securitas SSAB
Resurs Handelsbanken
Electrolux Embracer
Investor A Nibe

 

 

Mest köpt – Nordnet Mest såldt – Nordnet
Investor Millicom
Latour Ericsson
Axfood Hoist
Resurs Holding Fingerprint Cards
Ica Gruppen H&M
Boliden SSAB
Peab Tomra
Industrivärden NCC
Securitas Net Ent
Volvo Clas Ohlson

 

Statistik privat handel

Antal affärer per dag**

Februari 2020*

Januari 2020

Förändring månad %

Februari 2019

Förändring år %

Avanza

210 600

172 900

22

114 300

84

Nordnet

77 900

67 900

15

53 900

45

Skandiabanken

3 600

2 900

24

2 600

38

Privatspararna, totalt

292 100

243 800

20

170 800

71

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här