Här är Stenbecks nästa steg

Kinnevik 2.0 resulterade i en aktiekursutveckling i enlighet med börsen. Nu är det dags att förändras igen.

Sedan Joakim Andersson tillträdde i december 2016 har Kinnevik renodlat verksamheten och fortsatt arbetet mot nya sektorer.

Joakim Andersson har också sålt jordbruksbolaget Black Earth Farming, som man varit ägare i sedan starten för tio år sedan samt Metro i Sverige som köptes av Mats Qvibergs bolag Custos.

Kinnevik sålde också av halva sitt innehav i Rocket Internet. Det trots att kursen var lägre än i maj 2016, då Grabau konstaterade att den var nedtryckt. Affären inbringade 2 miljarder kronor.

Andersson tycker att Rockets omprofilering blev alltför lik vad Kinnevik sysslar med. En analytiker gör en annan tolkning. Det ses som ett uttryck för att Kinnevik inte tror att Rockets två snara börsnoteringar, av ­Delivery Hero och Hellopanda, ska realisera några större värden.

– Om de hade trott på IPO:erna så hade de väl inte sålt före dess, säger analytikern, som vill vara anonym.

Den notering som stundar är möjligen Kinneviks största onoterade innehav: Global Fashion Group.

Det liknar på många sätt Zalando, som utvecklats till en av Kinneviks största framgångar på senare tid.

Men att den strategi som lades fast under Lorenzo Grabau ligger fast är inte självklart, enligt Erik Mitteregger.

– Den är till väldigt stor del satt av den tidigare vd:n, så med en ny vd och en delvis ny styrelse på plats är det inte osannolikt att den omformuleras på lite sikt, säger ­Mitteregger.

Nuförtiden är fokus på Europa och det som får betraktas som mogna marknader.

– Vårt team har rest mycket till USA, säger Joakim Andersson som konstaterar att det än dock inte är läge att öppna ett USA-kontor.

Investeringarna i brittiska Babylon och amerikanska Livongo understryker satsningen på västerländska marknader och just digitala hälsotjänster.

Det här är en nedkortad version av reportaget Stenbecks nästa stegKinnevik 2.0 resulterade i en aktiekursutveckling i enlighet med börsen. Nu är det dags att förändras igen.. Prenumeranter kan ta del av det genom att trycka på länken.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.