Här ligger 7 miljarder kronor och väntar

Problemen hopar sig. Eller mer specifikt – strulet på Malmbanan gör att LKAB:s pelletshögar i Kiruna och Svappavaara växer sig allt större. 3 000 000 ton ligger och väntar på vidare transport.
Här ligger 7 miljarder kronor och väntar - image0_kiruna_fixad_webb
Pelletshögarna har vuxit rejält på grund av urspårningen på norra Malmbanan. Foto: Anders Lindberg

Den 17 december spårade ett tåg ur på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Flera kilometer räls skadades och reparationerna drog ut på tiden. LKAB har annonserat att stoppet kostar bolaget 100 miljoner kronor om dagen i förlorade intäkter.

Först den 20 februari började malmtågen rulla igen. Glädjen blev dock kortvarig. Samma dag skedde en ny urspårning, och nu är Säpo inkopplade och undersöker misstänkt sabotage.

Urspårade tågvagnar. Foto: LKAB

MILJARDSTOPP

Första stoppet varade i 65 dagar. Nu är vi inne på dag 4 på stopp nummer två. Servettskiss på det: (65+4)x 100 Mkr = 6,9 Miljarder kronor.

Stoppet i trafiken får tung effekt på lagret. 3 000 000 ton malmpellets ligger redo i högar för att skeppas vidare till Narvik och sen ut i världen. Det motsvarar 500 tåglaster, uppger LKAB för Afv.

Även i normala förhållande är malmbanan den trånga sektorn för LKAB. Det upparbetade lagret kommer ta lång tid innan det ”körts ikapp”. LKAB räknar med att det kommer ligga till åtminstone 2030.

Plats för fler?

Även bolaget Kaunis Iron påverkas av stoppet. Produktionsstopp hotar då de helt enkelt inte har någon plats att lägga malmen. Det pågår diskussioner mellan Kaunis Iron och LKAB om att dela på LKAB:s utrymme.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets