”Hästar bättre än aktier”

Moderna hästhandlare lever gott på sina placeringar i hopp- och dressyr hästar. Men det krävs intresse och tålamod för att lyckas.

För de allra flesta av Sveriges runt en halv miljon ryttare känns det nog mest som att hästar tuggar pengar och tid – inte hö och havre. Men det finns de som faktiskt lever, och lever gott, på att placera i hopp- och dressyrhästar.

– Det är mycket bättre än aktier. Jag är mycket mer nöjd med den biten, skrattar hoppryttaren Lisen Bratt Fredricson som driver gården Grevlunda med sin man, Peder Fredricson, även han hoppryttare. De båda utbildar, tävlar, säljer och förmedlar hästar. Lisen Bratt Fredricson har till exempel sålt den häst, Casanova, som hon tävlade i OS i Sydney år 2000, för ett hemligt pris.

– Vi lever på att sälja hästar, säger hon. De har dels egna hästar och dels hästar som ägs av konsortier av privatpersoner. Hugade spekulanter som inte har råd med hästar i miljonklassen har helt enkelt gått ihop.

Andra hästägare tävlar inte själva utan överlåter det åt professionella ryttare. Beroende på avtal kan hästägarna få en del av de eventuella prispengarna, som i vissa tävlingar kan vara 1–2 miljoner kronor.

Då ska man dock tänka på att det kostar runt 200 000 kronor per år att hålla en dressyr- eller hopphäst, inklusive löner till anställda och transporter till tävlingar runt om i Europa. I de finaste tävlingarna bjuder dock arrangörerna på transporterna.

En av Sveriges mest kända hästägare, Hans-Yngve Göransson, tävlar inte själv. Han äger flera av dressyrryttaren Jan Brinks hästar, bland annat den mest meriterade, den 18-årige hingsten Briar. Totalt har Hans-Yngve Göransson ett 80-tal hästar, runt 25 av dem rids, resten är föl eller unghästar.

– Vi har fyra hästar som Jan rider just nu. Vi måste ha intäkter, så ibland säljer vi när vi får ett bra bud i stället för att utveckla hästen vidare mot Grand Prix (de högsta internationella klasserna, reds anm.) Ibland får man vara försiktigare, kanske inte spänna bågen maximalt, utan plocka hem lite mindre, men säkra pengar, säger han.

Det kan nämligen vara snabba kast i hästvärlden. En häst som är värd 5 miljoner kronor ena dagen kan efter en obotlig skada i princip vara värdelös.

Det går att köpa en hopp- eller dressyrhäst med potential från runt 100 000 kronor till uppåt 20 miljoner kronor. Det ska dock tilläggas att 100 000-kronorshästen är ung och oprövad, alltså mer av en chansning. Det tar runt sex år att utbilda hopp- och dressyrhästarna till världsklass.

Johan Ifverson, en av Sveriges mest kända hästhandlare, köper många föl, oftast med potential för dressyr.

– Det dyraste föl jag köpt kostade 42 000 euro, det är nu fyra år och jag har inte sålt det än. Med lite tur får jag igen mina pengar. Han har inte blivit så bra som jag trodde att han skulle bli. Men jag köpte ett annat föl samtidigt, för 8 000 euro, som jag nog kan få 200 000 euro för, säger han.

Han påpekar att det är bra att investera i fl era föl, sprida sina risker, eftersom några stycken växer ”fel”.

Det är betydligt mer riskfyllt att köpa ett föl än en inriden unghäst på fyra år. En fyraåring är nästan färdigväxt och det är lättare att bedöma potentialen. Dessutom kostar det runt 50 000 kronor att ha fölet till tre års ålder, då hästarna rids in, plus inköpskostnaden. Men lovande fyraåringar är hett eftertraktade och betingar höga priser, så vinstpotentialen blir därför mindre.

Som vanligt gäller korrelationen lägre risk – mindre vinstpotential.

Vad har då den dyraste hopp- eller dressyrhästen i världen sålts för?
– Runt 3–3,5 miljoner euro, säger Johan Ifverson.

Johan Ifverson påpekar att hästhandlaryrket för honom är en livsstil. Han går med unghästarna till hagen när Affärsvärlden pratar med honom. Något han gärna gör när han är hemma från sina resor till hästauktioner runtom i Europa. Gården har annars personal som tar hand om hästarna.

– Jag gillar det. Jag ser hur de rör sig, ”nu är den bättre, nu är den sämre”. Jag går och tittar, säger han.

Johan Ifverson rider inte själv utan låter sin före detta sambo Birgitta Kjellin träna hästarna innan andra proffsryttare tar över. Sedan säljer han hästarna när han tycker att det är läge.

De allra flesta hästar når dock inte toppen.

– Det är samma sak som med aktier. Du hittar aktien som du tror jättemycket på, men sedan visar det sig att det är bluff, säger Johan Ifverson.

Hans-Yngve Göransson rekommenderar potentiella investerare att leta hos svenska uppfödare för att göra fynd, i stället för att åka till de haussade europeiska hästauktionerna.

– Om du är osäker i den här världen: lyssna på experterna och gör sedan tvärtom. Då kan du komma långt, säger han.

Fast den som ger sig in i hästvärlden får se upp. Hästhandlarna försöker sälja på dig hästar – hela tiden. Affärsvärldens reporter blev svårt frestad av alla hon pratade med.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.