Hedgefondtitanernas nya aktiefavorit

Kända hedgefonder som Soros Fund Management och Third Point har köpt stora aktieposter i börsnykomlingen, visar SEC:s nya insynslista.

Den 19 september börsnoterades det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba Group på NYSE till kursen 68 dollar. Sedan dess har aktiekursen gått spikrakt uppåt. Redan första handelsdagen steg aktien med drygt 38 procent och i fredags, den 14 november, stängde den på närmare 115 dollar. Därmed har aktien stigit med nästan 70 procent på knappt två månader.

Under fredagen offentliggjorde Securities and Exchange Commission (SEC) insynslistan för det tredje kvartalet. Den visar att Daniel Loebs hedgefond Third Point köpt 7,2 miljoner aktier i Alibaba under perioden, skriver Market Watch. Vid utgången av september hade aktieposten ett värde på närmare 640 miljoner dollar och utgjorde 7,3 procent av Third Points portfölj. Sedan den 30 september har Alibabas aktie stigit med nästan 30 procent. SEC:s insynsrapport visar även att Third Point ökat innehavet i Ebay samt gjort sig av med hela innehavet i försäkringsjätten AIG liksom den globala biluthyrningskedjan Hertz.

En annan känd hegdefond som köpt på sig andelar i Alibaba är Soros Fund Management. Enligt Market Watch har hedgefonden, som grundades av miljardären George Soros, köpt 4,4 miljoner aktier i Alibaba under tredje kvartalet. Aktieposten värderades per den 30 september till drygt 390 miljoner dollar. Hedgefonden har även köpt på sig aktier i it—jätten Yahoo som i sin tur äger en stor andel av aktierna i Alibaba. Soros Fund Management har därutöver ökat ägandet i Herbalife.

Enligt New York Times har ytterligare hedgefonder köpt in sig i Alibaba, bland annat John A. Paulsons hedgefond Paulson & Company och Viking Global Investors. Enligt SEC har John A. Paulsons hedgefond köpt 1,9 miljoner aktier medan Viking har köpt 11 miljoner aktier i den kinesiska e-handelsjätten.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets