Heineken sämre än väntat – säger upp 8 000

Nederländska öljätten Heineken rapporterar intäkter på 19,72 miljarder euro för 2020, vilket är sämre än väntade 20,08 miljarder euro, enligt en sammanställning av Bloomberg.
Heineken sämre än väntat – säger upp 8 000 - heineken-900
Foto: J. David Ake/TT
Den organiska tillväxten var -11,9%, sämre än väntade -10,9%. Ölvolymen var -8,1%, också det missade prognosen på -7,38%.

Justerade rörelseresultatet kom in på 2,42 miljarder euro, mot väntade 2,43 miljarder euro.

Det justerade nettoresultatet var 1,15 miljarder euro (väntat 1,13), och justerat per aktie 2 euro, mot väntade 1,99 euro.

Heineken skriver att det förväntar sig en gradvis förbättring av marknadsförhållanden under andra halvan av 2021 och en fortsatt förbättring under 2022. Däremot kommer det att finnas betydande skillnader i hur respektive marknad utvecklas. Bolaget räknar bland annat med en svag återhämtning för ”on-trade”-kanalen i Europa.

I rapporten uppger Heineken också att cirka 8 000 anställda får gå som ett led i att man gör om organisationen. Denna omstrukturering kommer kosta bolaget cirka 420 miljoner euro men samtidigt spara bolaget cirka 350 miljoner euro löpande.

”Tidslinjen för omstruktureringen varierar beroende på de specifika omständigheterna för var och en av våra lokala verksamheter, inklusive en minskning av personalkostnader på huvudkontoret med cirka 20% som ska genomföras i slutet av första kvartalet av 2021”, skriver bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience