Hexagon föll på blankarrapport – återhämtat sig

Mätteknikbolaget Hexagon faller efter att blankarfirman Viceroy publicerat en rapport om bolaget på onsdagen. Viceroy har tagit en kort position i Hexagon och anklagar bolaget för att vara en "företagsdiktatur som styrs av majoritetsägaren och röstkontrollanten: Melker Schörling."
Hexagon föll på blankarrapport – återhämtat sig - hexagon Paolo Guglielmini
Hexagons VD Paolo Guglielmini

I rapporten, som publicerades under onsdagsmorgonen, hävdar Viceroy att Hexagons förvärvstillväxt under de senaste 25 åren medvetet felrapporterats som organisk tillväxt. Enligt blankarfirman ska förvärven i själva verket ha underpresterat ”en masse”.

Blankarfirman skriver vidare att Hexagon bara haft en organisk tillväxt på 460 miljoner euro sedan 1998 och att ett stort antal av förvärven underpresterat.

”Ledningen har antagit en aggressiv förvärvsstrategi som i stort sett har varit oförändrad i 25 år. Förvärvstillväxt verkar avsiktligt felrapporteras som organisk tillväxt, vilket annars skulle konkurrera med LVMH. Förvärven i sig verkar vara underpresterande i stor utsträckning”, skriver Viceroy vidare.

Hävdar motstridiga intressen

Viceroy hävdar även att transaktioner som gjorts mellan störste ägaren Melker Schörlings ägarbolag och tidigare VD:n Ola Rolléns investmentbolag Greenbridge utgör bedrägeri. Blankarfirman påstår att Hexagons bolagsledningar har större finansiellt intresse i Greenbridge än i själva Hexagon.

Hexagons B-aktie har stor återhämtat delar av kursfallet och handlas i skrivande stund ned 1,2%.

Melker Schörling är huvudägare i Hexagon i kraft av röststarka onoterade A-aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets