H&M och Zara anklagas för att använda bomull från oetiska bolag

Klädjättarna H&M och Zara kritiseras av brittiska miljöorganisationen Earthsight för att använda bomull som odlats på biologiskt känslig mark som skövlats och tagits från lokalbefolkningen. Miljöorganisationen anklagar de brasilianska bolagen för korruption.
H&M och Zara anklagas för att använda bomull från oetiska bolag - H&M Zara

Rapporten från Earthsight visar på att Better Cotton, en organisation som ska garantera att bomullen på plantagen framställts på ett etiskt och hållbart sätt, haft omfattande brister, enligt TT.

Earthsitght anklagar bolagen för att använda bomull med koppling till illegal avskogning, våldsanvändning och korruption i Brasilien. Bomullen odlas av två av Brasiliens största jordbruksföretag, SLC Agrícola och Horita Group, i västra delstaten Bahia.

H&M Nordens hållbarhetsansvarige uppger att man tog kontakt med Better Cotton när det uppkom indikationer på vad rapporten innehöll.

”Vi har absolut ett ansvar för hela vår värdekedja, det råder ingen tvekan om det. Det är därför vi tar den här typen av rapporter på stort allvar. Det är ingen tvekan om att både standarder och spårbarhet måste förbättras”, säger H&M Nordens hållbarhetsansvarige Marcus Hartmann till TT och fortsätter:

”Vi har brustit och behöver se till att standarderna stärks så att vi kan fortsätta med bomull som håller en hög nivå”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco