Ependion (f.d. Beijer Electronics)
Högre lönsamhet i sikte
Problemet har inte varit tillväxt. Beijer Electronics har växt med nästan 10 procent per år sedan börsnoteringen, och det utan att trycka nya aktier för att finansiera förvärv. I stället är det lönsamhetsutvecklingen som varit betydligt sämre än för den mer framgångsrika Beijer-duon. Medan de levererat marginalexpansion har Beijer Electronics marginal pendlat mellan drygt 10 procent när konjunkturen varit på topp, och cirka 6 procent i dåliga tider. Efter tre år i rad med en rörelsemarginal kring 7 procent har förändringens vindar nått Beijer Electronics.
Förra hösten fick vd Fredrik Jönsson gå. Han ersattes av en tillförordnad vd, Anna Belfrage, som i sin tur fick lämna när tidigare Strålfors-chefen Per Samuelsson tog över vd-posten i mitten av augusti i år.
Den koncern Per Samuelsson nyligen tog över har två ben, automationsdelen IAS och datakommunikationsdelen IDC. Den förstnämnda har i flera decennier varit Beijer Electronics kärnverksamhet och var från början en ren distributörsaffär där bolaget sålde japanska Mitsubishi Electrics produkter, exempelvis mindre industrirobotar, i Norden. Med tiden började dock Beijer att utveckla egna produkter, inte minst så kallade operatörspaneler i slutet av 1980-talet. Dessa utgör i dag fundamentet i affärsområdet och avser skärmar i anslutning till maskiner där operatörer kan läsa av värden och påverka maskiner.
Beijer Electronics andra affärsområde IDC utvecklar och säljer produkter inom industriell datakommunikation. Affärsområdet bygger på två förvärv, dels svenska familjeföretaget Westermo som förvärvades 2007, dels taiwanesiska Korenix som köptes 2011. Westermo tillverkar exempelvis routrar, switchar och modem med ett tydligt fokus på krävande branscher som järnväg, olja och gas samt energisegmentet. Bolaget är bland annat världsledande när det gäller datakommunikationsutrustning för järnvägsapplikationer.
Korenix huvudfokus ligger på säkerhets- och övervakningsapplikationer, där bolagets switchar exempelvis kan vara en del av kameraövervakningslösning i kollektivtrafiken när stora datamängder ska skickas till en övervakningscentral. Att det är inom IDC styrelsen ser den största potentialen råder det inget tvivel om.
Förra hösten lanserades ett stort investeringsprogram inom IDC på 175 miljoner över en treårsperiod. Målet var då att nå en omsättning på 650 miljoner 2017. Det målet har senare skruvats upp till över 800 miljoner med en rörelsemarginal på 14 procent. Den adresserbara marknaden uppskattas vara värd omkring 10 miljarder och väntas växa med cirka 10 procent per år. Beijer Electronics ser här ut att kunna rida på trenden med allt fler uppkopplade prylar och maskiner, internet of things. IDC:s organiska tillväxt på fina 20 procent, visserligen något valutadopat, under årets första nio månader bådar gott.
Desto sämre är utvecklingen inom IAS som redovisade ett försäljningstapp på 9 procent under årets nio första månader. Flera faktorer förklarar tappet. En sådan är den stora exponeringen mot olje- och gassegmenten i USA, vilka är pressade av de låga energipriserna. En annan är att den nordiska verksamheten tyngs av minskad försäljning av Mitsubishi-produkter. Det japanska företaget har sagt upp avtalet med Beijer från årsskiftet, men effekterna har redan börjat synas på omsättningen. Även om det kortsiktigt påverkar koncernen negativt, är det i ett längre perspektiv sannolikt ingen större förlust. Mitsubishi-affären genererar en omsättning på omkring 150 miljoner per år, men rörelsemarginalen är bara kring 2–3 procent.
Även om Beijer Electronics kortsiktigt är pressat så framstår den ”nya” koncernen, med ett högintressant tillväxtben i IDC och en avvecklad lågmarginalverksamhet i IAS, som ett mer fokuserat och intressant företag där lönsamhetspotentialen är högre. Historiskt har Beijer Electronics levererat en genomsnittlig rörelsemarginal på omkring 9 procent. Givet att det mer lönsamma IDC successivt ökar sin andel av omsättningen samtidigt som IAS inte längre dras med Mitsubishi-verksamheten lär lönsamheten kunna nå högre nivåer längre fram, något som också avspeglas i målsättningen för 2017.
De nämnda målen för IDC i kombination med IAS-målen om 900 miljoner i omsättning och en rörelsemarginal på 9 procent skulle innebära att koncernen omsätter 1,7 miljarder med en rörelsemarginal på 11,4 procent. Som jämförelse toppade marginalen 2011 på 10,6 procent. Ett Beijer Electronics som når målen skulle säkert värderas till 13 gånger rörelseresultatet, vilket med en oförändrad nettoskuld på 512 miljoner skulle innebära en kurs på 105 kronor – nästan dubbelt upp från nuvarande nivåer. Det är uppenbart att investerarna inte hyser några större förhoppningar om att den nya ledningen ska få fart på Beijer Electronics. Och det gör aktien intressant.
Även på våra mer försiktiga prognoser där såväl omsättning som marginal landar klart under målen faller värderingen till klart attraktiva multiplar. Vi tycker också att det är lätt att hålla med vd Per Samuelsson om att lönsamheten är för låg. I ett bolag med bra positioner i intressanta nischer inom industriell it med långsiktigt goda tillväxtutsikter och en bruttomarginal på 46 procent ska rörelsemarginalen inte ligga på 7 procent. Vd:s tal om ökat fokus på mjukvara stärker bilden av ett bolag där marginalen borde lyfta över tid.
I det riktigt korta perspektivet är utsikterna mer osäkra. Den cykliska nedgången inom olje- och gassegmentet ser ut att hålla i sig samtidigt som det är oklart exakt hur det uppsagda Mitsubishi-avtalet slår. Nästa år får lönsamheten emellertid stöd av besparingar som ska spara 60 miljoner jämfört med kostnadsnivån 2014.
Sammantaget är vår bild att Beijer Electronics är ett turnaround-case med hög sannolikhet för en bättring framöver där potentialen samtidigt är riktigt god vid ett positivt utfall. Det är alltså läge att ta rygg på vd Per Samuelsson som nyligen köpte 14 000 aktier.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.