Europa
Högre riskaptit bland globala investerare
Det framgår av BofA Merrill Lynch fondförvaltar-undersökning för november.
En positiv tro på den ekonomiska utvecklingen sägs alltså vara en av anledningarna till den ökade viljan att investera i mer riskfyllda tillgångar. 47 procent av de tillfrågade förväntar sig en förstärkning av den globala ekonomin under de kommande 12 månaderna. Det är en ökning från de 33 procent som hade samma förväntningar i oktober.
Vidare förväntar sig 42 procent av de tillfrågade att de globala företagens vinster kommer att förbättras under det kommande året. Samma siffra uppgick till 27 procent i oktober.
I oktober sade 16 procent av de tillfrågade att risknivån för deras portföljer låg lägre än den “normala”. I november var det 2 procent som svarade att risknivån låg högre än den “normala”. Andelen som “hedgar” för ett skarpt fall i aktiemarknaderna de kommande tre månaderna har sjunkit sedan den förra rapporten i oktober.
Investerare tycks ha minskat sina kontanta innehav och ökat innehaven av aktier. I november var det 13 procent av de tillfrågade som var överviktade mot kontanta tillgångar, vilket är en minskning från 27 procent i oktober.
Japan tycks vara den region som signalerar mest positivitet.
“Japan tycks vara populärt att investera i, 26 procent netto bedömer att Japan har de mest gynnsamma vinstutsikterna för de kommande 12 månaderna samtidigt som 17 procent netto säger att japanska aktier är de mest undervärderade i världen”, skriver Bank of America Merrill Lynch i rapporten.
Investerare omnämner deflation som den största risken när marknaderna är på väg uppåt. När det kommer till så kallad “tail-risk” anser 29 procent netto att deflation i euroområdet är den största och 21 procent netto anser att den geopolitiska utvecklingen är den största.
Trots att deflation tycks vara en form av bekymmer för investerarna verkar det inte som att det står som det mest sannolika utfallet. Netto 35 procent av de tillfrågade förväntar sig att den globala kärninflationen kommer att öka under det kommande året.
Men det är Europa som utpekas som det område där det råder osäkerhet kring hur man ska behandla aktierna. 8 procent av de tillfrågade är i nuläget överviktade mot Europa men samtidigt sänder investerarna signaler om att man vill undervikta mot Europa under de kommande 12 månaderna.
Vad gäller den europeiska tillväxten tycks ECB:s senaste uttalanden har ökat investerarnas tro på tillväxt. Förtroendet för den ekonomiska tillväxten i Europa ökade till netto 38 procent i november från netto 16 procent i oktober.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.