Hon väntas bli första kvinnan och första afrikanen som leder WTO

Världshandelsorganisationen WTO väntas efter en utdragen process utse Nigerias tidigare finansminister och världsbanksveteranen Ngozi Okonjo-Iweala till ny WTO-chef. Organisationen har kallat till ett extra möte där hon formellt väntas väljas till ny ledare, rapporterar AFP.
Hon väntas bli första kvinnan och första afrikanen som leder WTO - Okonjo-Iweala-900
Ngozi Okonjo-Iweala. Foto: Jean-christophe Bott/TT
Okonjo-Iweala blir den första kvinnan och första afrikanen som leder WTO.

Den amerikanske presidenten Joe Biden ställde sig bakom hennes kandidatur sedan den enda kvarvarande som konkurrerade om posten, sydkoreanske handelsministern Yoo Myung-hee, hoppat av.

Organisationens rekryteringsprocess har dragit ut på tiden och varit ledarlös sedan brasilianaren Roberto Azevedo lämnat posten i augusti, ett år tidigare än planerat. Tanken var att slutföra rekryteringsprocessen och välja en kandidat av totalt åtta i november i fjol. Trumpadministrationen blockerade dock konsensus som ville välja Ngozi Okonjo-Iweala.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco