Huawei: ”Det här handlar om grundläggande rättsäkerhet”

Den kinesiska telekomleverantören Huawei överklagar att bolaget inte får vara med i 5G-auktionen och därmed portas från den svenska marknaden.
Huawei: ”Det här handlar om grundläggande rättsäkerhet” - huawei-5g-700_binary_6985043.jpg
Huawei har överklagat Kammarrätten i Stockholms beslut.

Huawei har överklagat Kammarrätten i Stockholms beslut från den 16 december att häva inhibitionen av Post- och Telestyrelsens villkor för den kommande auktionen av 5G-licenser. Något som i praktiken skulle utesluta bolaget helt från den svenska marknaden. Detta enligt ett pressmeddelande.

Till grund för överklagan hänvisar Huawei till grundläggande rättssäkerhetsbestämmelser i förvaltningslagen, Europakonventionen samt EU-stadgan efter att Post- och Telestyrelsen beslutat om villkoren utan att höra Huawei. Det uppger bolaget.

“Det här handlar om grundläggande rättssäkerhet. Företag som är verksamma i Sverige ska få sina rättigheter tillgodosedda. De ska inte godtyckligt och utan att få yttra sig behöva utstå att myndigheter som PTS fattar mycket ingripande beslut som innebär att de helt stängs ute från marknaden. Det är av avgörande betydelse för en öppen exportorienterad ekonomi som Sveriges, som är beroende av rättssäkerhet och rättvis konkurrens på andra marknader”, säger Ola Hansson, Huaweis advokat, i pressmeddelandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.