Hushållen dystrare än under finanskrisen

Hushållens konfidensindikator ligger nu på en lägre nivå än under finanskrisen. Förväntningarna om den egna ekonomin har aldrig varit så pessimistiska.
Hushållen
Foto: Johan Nilsson / TT

Under juni föll Konjunkturinstitutets barometerindikator med 4,4 enheter till 105,9. Samtliga sektorer förutom bygg- och anläggningsverksamhet såg nedgångar. Mest sjönk hushållens konfidensindikator. Den har fallit stadigt det senaste året och backade under juni med ytterligare 5,8 enheter. Den är nu nere på historiskt låga 65,5, lägre än under finanskrisen.

Mest bidrog hushållens inställning till kapitalvaruinköp respektive förväntningarna på den egna ekonomin till nedgången. Hushållens förväntningar har historiskt aldrig varit så pessimistiska om den egna ekonomin.

Enligt Konjunkturinstitutet är det de hushåll med högst inkomst och/eller som bor i småhus vars förväntningar har fallit mest på sistone.

Dessutom är hushållen negativa till den svenska ekonomin. Det är en ovanligt stor andel som uppger att Sveriges ekonomi är sämre nu jämfört med för tolv månader sedan, menar Konjunkturinstitutet. Dessutom ser hushållen ingen ljusning på sikt. De förväntar sig i större utsträckning än någonsin att Sveriges ekonomi kommer att försämras om tolv månader jämfört med nu.

Även hushållens förväntningar på arbetslösheten kommande tolv månaderna har blivit mycket mer pessimistiska. Nu ligger förväntningarna ungefär i nivå med det historiska genomsnittet.

Hushållens inställning till större inköp har blivit än mer negativ och hushållens inflationsförväntningar på tolv månader sikt steg i juni från 9,9 till 10,6%. Förväntningarna på bostadsräntan steg med ungefär två till tre tiondels procentenheter på alla tidshorisonter.

Bygg- och anläggningsverksamhet mot strömmen

Vidare visar konjunkturbarometern att bygg- och anläggningsverksamhet gick mot strömmen i juni. Där steg konfidensindikatorn med 1,1 enheter. Främst förklaras ökningen av att byggföretagen redovisar mer optimistiska anställningsplaner än vad de gjorde föregående månad.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin föll med 4,4 enheter i juni till 120,6. Dock fortsätter läget inom tillverkningsindustrin att vara mycket starkare än normalt. Den främsta förklaringen till minskningen i indikatorn är att varulagrens storlek bedöms ha ökat jämfört med i maj.

Detaljhandelns konfidensindikator backade med 5,7 enheter. Detta främst till följd av lägre förväntningar på försäljningsutvecklingen de kommande tre månaderna.

Tjänstesektorns konfidensindikator backade, trots det pekar det dock på ett fortsatt starkare stämningsläge än normalt. En bransch där läget är betydligt starkare än normalt är hotell- och restaurangbranschen.

I en kommentar skriver Nordea-analytikern Gustav Helgesson:

”Sammantaget är dagens rapport svår att tolka och målar upp suddiga ekonomiska utsikter. Den försämrade konfidensindikatorn för hushållen är en orsak till oro och understryker nedsidesriskerna för den privata konsumtionen. Dock fortsätter de flesta sektorerna inom näringslivet att visa optimism och indikera god tillväxt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets