IATA: Globalt nödläge för flygbolagen – enorma virusförluster

Internationella flygnäringslivsorganisationen IATA utropar globalt nödläge och spår att intäktsförlusterna från coronaviruset kommer summera till någonstans mellan 63 och 113 miljarder dollar under året för flygbranschen, framgår av uttalanden på torsdagen. Tidigare var samma prognos 29 miljarder dollar.

Så sent som under natten mot torsdagen meddelade brittiska Flybe konkurs sedan coronaviruset blivit droppen som fått bägaren att rinna över och den nuvarande situationen hotar öka takten i antalet bolagssammanfall i branschen, sade IATA på torsdagen.

”Utbrottet av Covid-19 är en kris som inte bara sätter återhämtningskraften i den globala flygindustrin på prov utan hela den globala ekonomin. Flygbolagen står inför bokningsras på tvåsiffriga procenttal och trafiken har kollapsat på många rutter”, säger Alexandre de Juniac, IATA:s generaldirektör.

Det nu avrapporterade januari, som slutade med den svagaste trafiktillväxten på nästan tio år, uppges dessutom bara vara ”toppen av isberget”. Flygbolagen har sedan dess tvingats utöka sina åtgärder, i vissa fall för att säkerställa överlevnaden. Alexandre de Juniac säger också att stater bör överväga att stötta vissa flygaktörer genom att lätta på olika typer av avgifter.

För de europeiska flygbolagen väntas förluster på upp till 43,9 miljarder dollar i förlorade intäkter. I Asien- och Stillahavsområdet väntas förluster på 57,3 miljarder dollar och i Nordamerika 21,1 miljarder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco