IATA: Svensk flygskam ett hot

Flygskammen är ett hot även bortom Europa, menar Internationella flyglobbyn IATA:s generaldirektör.

Sommarens efterfrågan på flygbiljetter ökade i USA samtidigt som det svenska fenomenet flygskam tog sig ut i Europa med följden att klimatmedvetna resenärer i högre utsträckning valde bort flyget, något flera bolag vittnat om.

De klimatmässiga utmaningarna är det största hotet mot flygindustrin i Europa, sade IATA:s Alexandre de Juniac under en presskonferens på tisdagen.

“Det hotet kommer nog även att komma till andra delar av världen, särskilt Nordamerika”, sade han enligt Reuters.

En betydande skillnad från Europa är dock att USA står i större avsaknad av tågalternativ, något som kan innebära en senare utbredning. Höghastighetsjärnväg är dock en vital del av den progressiva planen “Green New Deal”, som förfäktas av flera framstående kongressdemokrater.

“Om man tycker att klimatfrågan är en världsfråga som gäller alla invånare på hela planeten /…/ finns det ingen anledning att tro att andra unga människor inte kommer reagera på liknande sätt”, sade Alexandre de Juniac som också förutspådde en fortsättning i Asien efter USA, enligt Reuters. Och ju mer flygskammen breder ut sig, desto lättare kommer det bli för regeringar att belägga sektorn med skatter.Det kommersiella flyget står för omkring 2,5 procent av världens utsläpp av koldioxid, en siffra som dock väntas öka med efterfrågan trots att utsläpp från flygplansmotorer kapats med hälften sedan 1990.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här