IEA höjer efterfrågeprognoser

International Energy Agency (IEA) höjer sina prognoser något för den genomsnittliga globala efterfrågan på olja för såväl 2014 som 2015.

Det framgår av IEA:s senaste månadsrapport som presenterades på fredagen.

För 2014 bedöms efterfrågan uppgå till 92,4 miljoner fat per dag, vilket innebär en höjning med 40.000 fat/dag jämfört med föregående månadsrapport. För 2015 väntas efterfrågan hamna på 93,6 miljoner fat, vilket innebär en höjning med 40.000 fat per dag.

Det globala råoljeutbudet steg enligt IEA med 35.000 fat per dag i oktober till 94,2 miljoner fat per dag. Jämfört med ett år sedan var den totala produktionen 2,7 miljoner fat per dag högre, där produktion utanför OPEC ökat med 1,8 miljoner fat om dagen.

Opecs utbud av råolja under månaden uppgick till 30,60 miljoner fat om dagen, vilket innebar en nedgång med 150.000 fat om dagen jämfört med månaden innan. Det är ändå väl över den officiella produktionskvoten på 30 miljoner fat om dagen.

Produktionsnedgången i oktober kom efter mindre nedgångar från ett antal producenter inklusive Saudiarabien, Kuwait, Irak och Förenade Arabemiraten. Libyens produktion steg mot 900.000 fat per dag men störningar vid oljefält och terminaler i början av november hotar att få landets fyramånaders återhämtning att spåra ur, enligt IEA.

Förväntningarna på marknadens efterfrågan på OPEC:s olja (call on OPEC) sjunker i linje med säsongsmässiga mönster med 1,3 miljoner fat till 28,8 miljoner fat per dag under det första kvartalet 2015, jämfört med kvartalet innan.

OPEC:s lediga kapacitet bedöms ha uppgått till 3,25 miljoner fat om dagen i oktober, jämfört med 3,05 miljoner fat i september. Saudiarabien står för 84 procent av den lediga kapaciteten.

OECD:s oljelager steg med 12,6 miljoner fat under september. Lagernivån i jämförelse med den genomsnittliga nivån under fem års tid ökade till -5,3 miljoner fat, vilket var den minsta differensen sedan april 2013. Preliminära indikationer för oktober pekar på en nedgång i lagren med 4,2 miljoner fat. I jämförelse med det femåriga genomsnittet väntas dock nivån vara positiv för första gången sedan mars 2013.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.