”Ifab ska vara en trygg placering”

Ica Förbundet planerar att börsnotera sitt bolag Ifab. Intern handel med aktien värderar bolaget till 12,3 miljarder, vilket vd Claes-Göran Sylvén tycker är en bra värdering. Tillgångarna är 40 procent i Ica AB, gamla Ica Förlaget och en kassa på 2,5 miljarder kronor.

Varför behöver Ica Förbundet Invest (Ifab) börsnoteras?
– Förutom Ica Förbundet har vi en rad mindre aktieägare och det är viktigt att göra det mer intressant för dem att vara ägare, att få en marknadsvärdering av aktien och göra det lättare att omsätta aktien. Dessutom ger det oss möjligheten att ta in mer pengar från marknaden om det skulle behövas, till exempel om Ica vill expandera eller av andra anledningar behöver pengar. Det är viktigt att Ica AB har finansiellt starka ägare.

Ni kommer att liknas vid ett investmentbolag och sådana brukar dras med rabatt. Hur stor rabatt kan ni tolerera?
– Det finns ju investmentbolag som har en premie också, och var vi hamnar får vi väl se.

Var tror du värderingen hamnar?
– Vi menar att dagens värdering (cirka 77 kronor i den handel som sker i regi av Ica Förbundet) är en rätt hygglig värderingsnivå för bolaget.

När blir det en notering?
– Det är en rad beslut som ska fattas först och saker som ska ordnas. Före sommaren sker det definitivt inte men inom en tolvmånadersperiod tror jag vi är noterade.

Ifab har tappat 4 procent i år i er inofficiella handel medan börsen gått upp 7,2 %. Vad tror du det beror på?
– Värderingen av aktien sätts i dag enligt en given modell och då utfallet för 2004 blev sämre än budget på grund av en del engångsposter så blir kursutvecklingen lidande.

Ica Förbundet har i dag 75 procent av aktierna men kommer att sälja en del vid en introduktion. Hur mycket?
– Vi tänker sälja runt 10 miljoner aktier eller mellan fem och åtta procent, vilket vi tror kommer att skapa en tillräckligt god likviditet. Långsiktigt kommer vi (Ica Förbundet) att ha över 50 procent i Hakon Invest (nytt namn på Ifab) och ha full kontroll på både det bolaget och Ica AB. Det kommer att framgå tydligt av prospektet.

Vad ska ni göra med de 2,5 miljarder som finns i nettokassan i dag?
– Vi kommer att gå mot att vara ett investmentbolag och de kommer att investeras i olika intressen och bolag. Troligen blir det mest onoterat och sådant som är närliggande det vi kan, som handel och konsumentnära tjänster. Geografiskt så kommer vi inte att ge oss ut på djupt vatten. Vi kommer inte att vara ett tillväxtbolag utan en trygg placering.

Nu ska Ica starta priskrig och sänka priserna vilket ju kan skapa osäkerhet kring utvecklingen. Är det verkligen rätt läge då med en notering?
– Prissänkningarna lanseras ju nu så det blir ju en period då det kan sätta sig. Vi känner också av om marknaden är mottaglig innan vi kommer ut och om vi bedömer osäkerheten som för stor då får vi ju vänta.

Hur blir det med ledning, den kan ju inte vara samma för huvudägare som för bolag som i dag. Var hamnar du?
– En notering medför förstås förändringar i ledningen och styrelsen. Vad gäller mig så är väl utgångspunkten att jag blir kvar i bolaget (Ifab som ska noteras).

Ni ska byta namn till Hakon Invest, men ni har väl inget särskilt med Norge att göra längre?
– Namnet har inget med Norge att göra utan kommer från Hakon Swensson som grundade Ica 1917. Men vi har förstått att namnet bäddar för en del missförstånd och vi har kanske en del att göra med att berätta om vårt ursprung och vår historia.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.