IMF kan ge yuanen status som reservvaluta

Internationella valutafonden är redo att ge klartecken för att den kinesiska yuanen ska bli inkluderad i valutafondens korg av reservvalutor. Det uppger källor med insyn för Reuters.

IMF:s direktion ska ta beslut om detta i november. Enligt källorna ska en intern rapport ha kommit fram till ett positivt besked för att inkludera yuanen.

“Allting stämmer tekniskt sett och det finns inga tydliga politiska hinder. Rapporten lutar hel klart åt att inkludera yuanen i korgen, men beslutet lämnas åt direktion”, säger en av källorna.

Kina strävar efter att ge yuanen status som reservvaluta för att minska beroendet av dollarn och flytta fram landets ekonomiska position. För att uppnå detta har flera reformer vidtagits för att öppna upp marknaderna och valutan. Enligt Kina var centralbankens beslut att låta yuanen devalveras i augusti en sådan åtgärd.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.