IMF sänker prognos för global tillväxt

Den globala ekonomin kommer att växa mindre i år än vad som tidigare väntats, enligt IMF.

Internationella valutafonden IMF sänker sin prognos för den globala tillväxten för 2014 med 0,3 procentenheter till 3,4 procent, från 3,7 procent som prognostiserades i april. För 2015 spås en tillväxt på 4,0 procent (4,0 procent i april).

Det framgår av en konjunkturuppdatering på torsdagen.

”Återhämtningen fortsätter, men det är en väldigt svag återhämtning och svagare än vad vi trodde i april. Till stora delar beror sänkningen på den negativa tillväxten i USA under första kvartalet, men inte bara det. Det är också ett antal nedrevideringar i prognoserna för mogna länder och utvecklingsländer”, skriver IMF:s chefsekonom Olivier Blanchard i en kommentar.

IMF konstaterar vidare att situationen på det stora hela är samma som tidigare, det vill säga att mogna ekonomier fortfarande handskas med stora skulder, vilket agerar som bromskloss för återhämtningen. Bromstrycket har lättat men i ojämn takt i de olika länderna.

Tillväxten bland utvecklingsländerna minskar jämfört med nivåerna före krisen. I dessa länder krävs reformer för att komma tillrätta med de underliggande strukturella problem. Samtidigt behöver dessa länder hantera en normalisering av räntenivåerna i USA, uppger Blanchard.

För USA bedömer IMF att tillväxten kommer att ligga på 1,7 procent under 2014 (tidigare 2,8 i april) samt 3,0 procent 2015 (2,9 procent i april).

Den negativa tillväxten i första kvartalet i USA överraskade alla och jag skulle inte bli förvånad om den inte revideras, uppgav Olivier Blanchard. (BNP-tillväxten låg på -2,9 procent i årstakt, SIX anm).

För Europa är prognoserna i stort sett oförändrade vid 1,1 procent för 2014 och 1,5 procent för 2015. IMF har reviderat upp sin syn på Tyskland, medan Frankrike fått sänkt prognos. Prognosen för Spanien har höjts medan den italienska prognosen har sänkts.

Prognosen för japanska tillväxten har reviderats upp till 1,6 procent 2014 (1,3 procent i april). För 2015 spås en tillväxt på 1,1 procent (1,0 procent i april).

För utvecklingsländerna ligger IMF:s på 4,6 procent i år, vilket är en nedrevidering från tidigare prognostiserade 4,8 procent i april. Prognosen för 2015 har sänkts med 0,1 procentenheter till 5,2 procent.

IMF:s största sänkning är för Ryssland där prognosen för i år sänkts till en tillväxt på 0,2 procent från tidigare 1,3 procent. För 2015 har prognosen sänkts till 1,0 procent från 2,3 procent.

Prognoserna för Kina har sänkts till 7,4 respektive 7,1 procent för 2014-2015. De tidigare prognoserna, från april, låg på 7,6 respektive 7,3 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets