IMF: Stödåtgärderna måste fortsätta

Europeiska stödåtgärder måste bibehållas för att stötta en fortsatt återhämtning, speciellt då riskerna med en andra smittovåg nu ökar, skriver Alfred Kammer, chef för IMF:s europeiska avdelning.
IMF: Stödåtgärderna måste fortsätta - storm-london-700_binary_6968223.jpg

Coronapandemin har lett till en rekordkollaps i den europeiska ekonomin. I sin senaste prognos bedömer IMF att Europas BNP sjunker 7% i år, och att återhämtningen kommer att bli ”ojämn och partiell”.

BNP spås återhämta sig med 4,7% under 2021, men den kommer ändå vara 6,3% lägre än för prognoserna före pandemin.

Ändå hade krisen kunnat drabba Europa mycket hårdare, skriver Alfred Kammer, chef för IMF:s europeiska avdelning, i ett blogginlägg, om det inte vore för att regeringar och centralbanker lanserade stödåtgärder utan motstycke. Dock finns fortfarande signifikanta risker, som nu stiger i och med en ny smittovåg, och därför är det viktigt att stödåtgärderna bibehålls för att skydda återhämtningen.

”Beslutsfattare måste göra vadhelst de kan för att begränsa pandemin och dess ekonomiska skada, och inte dra tillbaka stödet för tidigt för att inte upprepa misstagen från den globala finanskrisen”, skriver Alfred Kammer.

Han efterlyser även ett stöd som efterhand kan bli mer riktat och flexibelt.

Samtidigt som han argumenterar för fortsatta program för inkomst- och jobbstöd, anser han också att programmen i sinom tid bör anpassas från att skydda jobb till att stötta arbetare, inklusive med utbildningsprogram.

För företagen bör man nu lyfta blicken förbi likviditetsstöd till att säkra att insolventa men livskraftiga bolag kan fortsätta sin verksamhet. Bland annat kan detta ske genom lönesubventioner, bidrag eller skatterabatter, menar han.

Samtidigt bör centralbanker, med bakgrund i inflationen och en stor mängder lediga resurser, fortsätta med sin ackommoderande penningpolitik och lättnaderna i makrotillsynsåtgärderna bör endast stegvis lättas.

”Detta är också rätt tillfälle att skapa reformer som ökar produktiviteten och policys som hjälper till att omforma ekonomin, att skörda frukterna av digitaliseringen och mildra klimatpåverkan”, skriver han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.