Indien sänker räntan

Indiens centralbank, RBI, sänkte på torsdagen reporäntan till 5,75 procent, från 6,00 procent.

Enligt Reuters prognosenkät väntade sig 47 av 66 tillfrågade bedömare att reporäntan skulle sänkas med 25 punkter, medan 19 trodde den skulle lämnas oförändrad.

Indiens centralbank ändrade dessförinnan styrräntan den 4 april 2019 och då sänktes den med 25 punkter.

Sammantaget är det den tredje sänkningen i år.

Policykommittén var enig i beslutet, och ändrade sin hållning till “ackommoderande” från neutral.

RBI noterar en kraftig nedgång i investeringarna och i den privata konsumtionen. BNP-prognosen för innevarande budgetår sänks till 7 procent från tidigare 7,2 procent.

“Vårt beslut drivs av oro för tillväxten och inflationen, i den ordningen. Policykommitténs mandat har ett mål för inflationen, och med tillväxten i åtanke”, sade RBI-chefen Shaktikanta Das i en kommentar.

Han tillade att en räntehöjning nu är “borta från bordet”.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här