Inflationsoro får spararna att hämta hem vinsten i Japanfonder

Tokyobörsen har lockat många av Nordnets sparare under sommaren och tidig höst, men nu gör inflationsoron att spararna istället tittar på breda Asien- och tillväxtmarknadsfonder.
Frida Bratt, Japan, Japanfonder
Frida Bratt. Foto: TT och Nordnet

Japanfonder har länge gått under de svenska spararnas radar, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt, men detta vände under sommaren.

”Låg tillväxt, stor statsskuld och åldrande befolkning har gjort landet ointressant, investerare har i Asien hellre blickat mot tillväxten i Kina och Indien. Men när Japan nu får en ny regering så har investerare hoppats på ökade stimulanser för att kickstarta ekonomin – och det fick Tokyobörsen att rusa under sensommaren. Svenska sparare hakade på, många flyttade kapital från Kinafonder”, säger hon.

I oktober sålde Nordnets sparare emellertid av sina Japanfonder.

Spararna skyr aktiefonder

”Tokyobörsen har som de flesta andra börser skakat i oktober, till följd av inflationsoron i kombination med oron för avtagande tillväxt i både Kina och USA. Det fick sparare att på bred front hämta hem uppgångar i Japanfonderna”, säger Frida Bratt.

Istället köptes breda Asien- och tillväxtmarknadsfonder. Dessutom är sektorn Ny Teknik tillbaka i köptoppen.

”Många resonerar säkerligen som så att den acceleration i ekonomin som återöppnandet gav nu går mot en normalisering, och att den rotation mot cykliskt vi sett under en lång tid därmed möjligen går mot sitt slut. Flera mindre tillväxtaktier har halkat efter rejält i år, och ett välbekant mönster är att sparare gärna plockar upp gamla favoriter när de faller”, säger Frida Bratt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.