Inflationssiffrorna får kronan att stiga

Kronan återhämtar sig något i förmiddagens handel efter att SCB rapporterat stigande KPIF-inflation i april. Svenska räntor noterar dock endast obetydliga rörelser.
Inflationssiffrorna får kronan att stiga - pengar_binary_6893513.jpg
Pengar transparens Foto: Jšrgen Appelgren

SCB rapporterade att KPIF-inflationen steg till 2,0 procent i april, från 1,8 procent i mars. Det var lägre än de 2,1 procent som Riksbankens prognosbana pekade mot, och som också var Infront Datas konsensusprognos, men ändå högre än vad många utländska prognosmakarare hade räknat med. Och därmed högre än Reuters konsensusprognos.

KPIF-inflationen exklusive energi steg till 1,6 procent i april, från 1,5 procent i mars, och det var i linje med vad såväl Riksbanken som ekonomerna i Infront Datas enkät räknat med.

Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank, noterar i ett kundbrev att inflationsuppgången var bred, och berodde inte enbart på temporära faktorer. Hon tillägger att livsmedelspriserna var något lägre än väntat medan klädpriserna var något högre.

“Dagens data ändrar inte vår bedömning om att nästa räntehöjning bör komma i december”, skriver Cathrine Danin.

Olle Holmgren, seniorekonom på SEB, noterar att prisökningarna på utrikes flygresor (+47,1 procent) var något högre än han räknat med, i övrigt var varupriserna något lägre än väntat medan kärntjänstepriser var något högre.

“Sammantaget var det underliggande pristrycket något svagare”, skriver Olle Holmgren, som noterar att inflationen mätt som KPIFXE exklusive flygresor sjönk till 1,5 procent i april från 1,7 procent i mars.

Kronan började stärkas något strax före SCB:s publicering och höll fast vid förstärkningen efteråt, men senare har euron åter börjat röra sig svagt uppåt mot den svenska valutan.

Arbetsförmedlingen rapporterade tidigare på morgonen att 174.000 personer, eller 3,5 procent av arbetskraften, var arbetslösa i april. Det var 6.000 personer färre än i april 2018, då arbetslösheten var 3,6 procent.

Arbetsförmedlingen konstaterar att arbetslösheten fortsätter att går ner, men i avtagande takt, vilket även gäller även antalet långtidsarbetslösa, som minskat tydligt sedan sommaren 2018. Nu har minskningen planat ut. 142.000 personer hade varit utan arbete i minst ett år, en minskning med 11.000 på ett år.

“Arbetsmarknaden är fortfarande stark, men utvecklingen av arbetslösheten tyder på en avmattning i ekonomin. Detta drabbar ofta personer med en svagare anknytning till arbetsmarknaden först”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Europeiska statspappersräntor stiger svagt överlag på tisdagsförmiddagen samtidigt som europeiska börser noterar en viss återhämtning efter de senaste dagarnas fall. Relativt optimistiska kommentarer från USA:s president Donald Trump på måndagskvällen bidrar till en åtminstone temporär lättnad för handelsoron.

Trump sade att det kommer att bli uppenbart “om ungefär tre eller fyra veckor” om handelssamtalen med kina kommer att bli framgångsrika.

“Man kan aldrig veta veta, eller hur?… Men jag har en känsla av att det kommer att bli mycket framgångsrikt”, sade han.

Trumps relativt hoppfulla budskap på måndagskvällen kom trots att Kina tidigare på måndagen trotsat hans varningar om att inte svara på de amerikanska tullhöjningarna.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade på förmiddagen att ekonomin i euroområdet inte har avvikit från ECB:s prognoser, vilket innebär att det inte finns någon anledning att ändra den penningpolitiska hållningen.

Han sade att ECB:s ekonomiska analyser är “bekräftade” och penningpolitiken “förefaller lämplig i detta skede”.

“I vår senaste prognos, i mars, räknade vi med en signifikant men temporär inbromsning. Oaktat ihållande och substantiella geopolitiska osäkerheter motsäger inte den senaste statistiken denna prognos”, sade Francois Villeroy de Galhau.

Klockan 11.00 redovisar Eurostat industriproduktionsstatistik för mars.

Amerikanska statspappersräntor stiger också svagt i den europeiska handeln på tisdagsförmiddagen, samtidigt tyder börsterminerna på en viss återhämtning när handeln på Wall Street inleds i eftermiddag.

USA-data på tisdagen inkluderar NFIB:s småföretagarindex för april, klockan 12.00, oh importpriser för april, klockan 14.30. Klockan 18.15 ska också Fedchefen i Kansas City, Esther George, tala inför the Economic Club of Minnesota.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.