Inga flaggförändringar i John Mattsons nyemission

Fastighetsbolaget John Mattson har släppt prospektet för sin företrädesemission på 1 251 Mkr. Emissionsguiden behåller de två flaggor som tidigare hissats.
Inga flaggförändringar i John Mattsons nyemission - VD Per Nilsson John Mattson
John Mattson äger cirka 4 000 lägenheter i Stockholmsområdet varav runt hälften på Lidingö. Till höger bolagets VD Per Nilsson.

Emissionguiden har tidigare skrivit om fastighetsbolaget John Mattsons företrädesemission som kan tillföra bolaget 1 251 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi två flaggor för emissionen. Den ena för ”Hög utspädning” och den andra för ”Bristfällig information”.

Efter en genomgång av bolagets prospekt gör vi inga förändringar gällande antalet flaggor. Flaggan för bristfällig information halas dock ned en bit.

SVÅRBEDÖMDA UTFÄSTELSER

Emissionsguiden hissade tidigare en flagga för bristfällig information eftersom John Mattson inte angivit emissionskostnader eller huruvida nyckelpersoner skulle teckna aktier.

I prospektet står att emissionskostnaderna beräknas uppgå till 22 Mkr. Det motsvarar 1,8% av emissionsbeloppet vilket är lågt.

Gällande transparens om nyckelpersoners investeringar tycker vi fortsatt att det finns mer att önska. I prospektet står:

”Såvitt Bolaget känner till avser Håkan Blixt, Christer Olofsson, Åsa Bergström, Katarina Wallin, Per Nilsson och Daniel Fornbrandt att teckna aktier i Företrädesemissionen.”

Det verkar således som att bolaget varken säkrat avsiktsförklaringar eller teckningsförbindelser för nyckelpersoner, vilket gör värdet av utfästelserna svåra att bedöma.

Emissionsguiden behåller därmed de två flaggor vi hissade i samband med att villkoren offentliggjordes.

BRA FÖRUTSÄTTNINGAR

Att John Mattson kommer få in hela sin emissionslikvid står redan klart via tecknings- och garantiåtaganden från storägarna Borudan Ett och Tagehus Holding.

Teckningsrätterna har avskilts och aktien handlas med god marginal över teckningskursen 33 kronor. Förutsättningarna för att detta ska bli en lyckad företrädesemission är goda, vilket dock inte ska betraktas som ett råd. Sista teckningsdag är den 11 december.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets