Ingves: Riksbanken kommer göra vad som krävs

Riksbanken kommer göra "vad som krävs" för att få ned inflationen till målet på 2%. Det sade riksbankschefen Stefan Ingves och vice riksbankschef Per Jansson i en utfrågning i finansutskottet, framgår det av ett pressmeddelande.
stefan ingves
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto Anders Wiklund / TT

Under utfrågningen konstaterade bankirerna att inflationen är alldeles för hög, vilket innebär att att Riksbanken måste agera.

”Idag stiger i stort sett alla priser i Sverige, och det snabbt. För att dämpa den höga inflationen har Riksbanken höjt styrräntan tre gånger i år och direktionens prognos är att den kommer att behöva höjas ytterligare det närmaste halvåret”, sade Ingves.

Ingves lyfte även samspelet mellan finans- och penningpolitiken, och sade att ”nu prövas inflationsmålspolitiken”.

Ingves varnade återigen regeringen om att avskaffa amorteringskravet, rapporterar TT. Skulle kravet lyftas vore det som att ”skjuta sig själv i foten”, sade Ingves och hänvisade till utvecklingen i England.

Enligt Per Jansson är inflationsmålet värt att försvara eftersom det har bidragit till en positiv ekonomisk utveckling i Sverige.

För en vecka sedan kom ny statistik över inflationen i Sverige. KPIF, det inflationsmått Riksbanken går efter, steg 9,7 procent i årstakt i september. Största bidragsgivare till ökningarna vad högre el- och bränslekostnader. Enligt Janson är det ett löfte från Riksbanken att få ned inflationen till 2 procent, inte en prognos.

”Bäst blir det givetvis om det går att föra tillbaka inflationen till målet med relativt försiktiga räntehöjningar. Det är också vad som ligger i vår prognos, där styrräntan toppar på 2,5 procent. Men mycket beror också på vilket stöd en sådan utveckling får av pris- och lönebildningen och utformningen av finanspolitiken”, sade Jansson.

Riksbankens styrränta ligger nu på 1,75%. Nästa räntemöte är 24 november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.