Inköpschefsindex för industrin i Sverige minskade i november – minskat pristryck

Inköpschefsindex för industrin i Sverige minskade i november till 45,8, från 46,6 i oktober (reviderat från 46,8).
Inköpschefsindex för industrin i Sverige minskade i november – minskat pristryck - Industri
Foto: Tillväxtverket

”Det är fjärde månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen, vilket inte har inträffat sedan pandemiåret 2020. Den försämrade omvärldskonjunkturen sätter allt djupare avtryck i svensk industri, inte minst i form av minskad orderingång och lägre produktion men också ett minskat pristryck från leverantörsledet vilket på sikt kan dämpa den redan höga inflationen”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Delindex för produktion svarade i november för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-total följt av sysselsättning och leveranstider medan delindex för lager gav ett positivt bidrag på grund av lägre inköpslager.

Index för rå- och insatsvarupriser föll i november till 58,0 från 67,4 i oktober och visar att pristrycket i industrin fortsätter att avta i snabb takt. Sedan november förra året har indexet fallit med 35 indexenheter.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige november, 2022 oktober, 2022 Reviderad
Inköpschefsindex för industrin 45,8 46,8 46,6
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco