Starka siffror för industrin – trots utbudsstörningar

Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade mer än väntat i mars.
Industri

Industriindexet förbättrades i mars till 63,7. Marknaden hade enligt Bloomberg väntat en ökning till 62,5. Föregående månads utfall reviderades till 61,8 från preliminärt 61,6.

”Det är sjunde månaden i rad som indexet är högre än det historiska snittet (55,4) och bidrog till att årets första kvartal blev den högsta indexnivån sedan 2010. Svensk tillverkningsindustri fortsätter att uppvisa en hög aktivitetsnivå trots stora störningar i de globala handelsflödena och brister på flera insatsvaror men som kan komma surt efteråt”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Index för planerad produktion backade för andra månaden i rad till 70,1 men befinner sig alltjämt på höga nivåer och signalerar om en ökad produktion det närmaste halvåret.

Prisindexet för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till 84,1 i mars från 82,9 i februari, vilket inte har uppmätts sedan hösten 2004.

”Det står alltmer klart att den högre aktivitetsnivån i industrin, stigande globala råvarupriser och utbudsstörningar i utrikeshandeln har lett till ett ökat pristryck i producentledet, vilket på sikt kan sätta avtryck i konsumentledet”, säger Jörgen Kennemar.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige mars, 2021 Konsensus februari, 2021
Inköpschefsindex för industrin 63,7 62,5 61,6

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.