Inköpschefsindex för industrin sjunker under tillväxtstrecket

Sveriges inköpschefsindex för industrin minskade i september och passerade en mycket viktig linje, gränsen för expansion. Det är första gången sedan pandemiåret 2020 som industrin ligger under tillväxtstrecket.
Inköpschefsindex för industrin sjunker under tillväxtstrecket - Industri
Foto: Tillväxtverket

Industriindexet i Sverige sjönk till 49,2 i september. Föregående månads utfall reviderades till 50,2 från preliminärt 50,6. En siffra över 50 indikerar expansion.

”Det visar att industrikonjunkturen har försvagats ytterligare under hösten i spåren av en svagare omvärldskonjunktur, vilket har lett till en tydlig nedgång i orderingången och i företagens produktionsplaner”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Orderingången var den faktor som påverkade mest negativt följt av leveranstider och produktion medan sysselsättning och lager bidrog positivt till totalindexet.

”Index för rå- och insatsvarupriser steg med 10 indexenheter i september till 71,7. Det är den högsta nivån sedan i juni efter att ha gradvis fallit sedan i våras. Allt fler tecken på ett minskat efterfrågetryck i industrin talar dock för lägre prisökningar varför uppgången i september kan vara tillfällig eller vara kopplad till kronförsvagningen och stigande energipriser”, säger Jörgen Kennemar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder