Svensk industriproduktion oförändrad – under tillväxt

Inköpschefsindex för industrin i Sverige stabiliserades i april och index har nu i nio månader i rad legat under tillväxtstrecket.
Svensk industriproduktion oförändrad – under tillväxt - ant-rozetsky-SLIFI67jv5k-unsplash

Industriindexet sjönk till 45,5 i april. Föregående månads utfall var 45,7, en siffra som nu reviderats till 45,5. En siffra över 50 indikerar expansion.

”Även om indexet stabiliserades i april är det en bräcklig industrikonjunktur som framträder, inte minst kring orderingången och företagens orderstockar som föll till de lägsta nivåerna på över två år”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Delindex för leveranstider och orderingång drog ned PMI-total till nya årslägsta nivåer och antyder om ett svagt efterfrågetryck i industrin medan sysselsättning, produktion och inköpslager bidrog positivt till totalindexet.

Produktionsindex minskade för andra månaden i rad. Indexet ligger dock fortsatt på tillväxtnivå, 54,3. Det är emellertid den lägsta nivån sedan i november i fjol.

”Index för rå- och insatsvarupriser föll till 41,2 i april från 44,8 i mars. Det står alltmer klart att pristrycket från leverantörsledet minskar i snabb takt i och med en svagare industrikonjunktur och bättre fungerande leveranskedjor, vilket på sikt kan leda till en lägre inflation under 2023”, säger Jörgen Kennemar.

Sverige april, 2023 mars, 2023
Inköpschefsindex för industrin 45,5 45,7

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.