INTENTIA: Den dyra tillväxten

Intentias tillväxtstrategi har kraschat. När andra prioriterar tillväxt satsar Intentia därför på en nygammal ledstjärna - lönsamhet.

Affärssystembolaget Intentia är något av en föregångare i IT-branschen. Bolaget var ett av de första som valde att prioritera tillväxt framför lönsamhet, en strategi som sedan dess fått många efterföljare i branschen.

Nu får dock bolaget bita i det sura äpplet och tvingas åter sätta fokus på lönsamheten. Anledningen är att bolaget missbedömde marknaden helt under förra året.

Omsättningen ökade förvisso med 25 procent under året, men det var konsultintäkterna som ökade. De mer lönsamma licensintäkterna minskade med 24 procent. Förlusten landade på hela 277 miljoner, betydligt värre än vad prognosmakare på marknaden gissat. Börskursen har fallit 36 procent sedan årsskiftet.

Gasade in i kurvan

Trots förväntningar om svag marknad under 1999 så valde Intentia att gasa på för att stärka sin långsiktiga position. Den uppgång som bolaget trodde skulle komma mot slutet av året uteblev. Normalt slutförs många affärer under fjärde kvartalet, men 1999 var ett undantag. Bolagets samtliga 41 enheter hamnade strax under prognos. Framförallt var det missbedömningar på de amerikanska och japanska marknaderna som orsakade förlusterna. I USA var licensintäkterna under fjärde kvartalet 70 miljoner lägre än väntat.

Stark position

Den amerikanska verksamheten anpassas nu efter den bistra verkligheten, men enligt VD Björn Algkvist är nu positionen i USA stark inför framtiden. Bolaget har 40 procent fler referensprojekt, en etablerad säljorganisation och en konsultverksamhet som är mer i fas med efterfrågan. Det gör att bolaget tror på en snabb återhämtning. Den amerikanska marknaden är viktig, dels eftersom det är den överlägset största marknaden, dels för att en närvaro där ger affärer även på andra marknader.

Men Algkvist är ändå påtagligt försiktig med prognoser om framtiden. I samband med rapporten flaggade han för att tillväxten i år kommer att understiga 30 procent, vilket är en sänkning av ambitionsnivån.

Tillväxten ska också koncentreras till redan lönsamma marknader. Intentia kommer också att införa anställningsstopp. Endast på lönsamma marknader kommer begränsad rekrytering att tillåtas.

Blandade signaler

Det är alltså blandade signaler som Algkvist lämnar. Många hoppas att det är i år som det ska vända för affärssystembolagen, en syn som Algkvist också delar. Men det är fortfarande osäkert när uppsvinget kommer.

En bidragande anledning till de försiktiga tongångarna är troligen att bolaget inte längre har råd att chansa. Soliditeten är skrala 23 procent och den finansiella situationen ger inga större felmarginaler. Om årets förväntade uppsving uteblir är det sannolikt inte läge att komma till aktiemarknaden och be om mer pengar. Hellre ligga lågt och inte riskera marknadens förtroende ytterligare, tycks ledningen resonera.

Säljer förtroende

Det finns också en risk att nyförsäljningen drabbas om förlusterna växer. Affärssystembolagen säljer nämligen i stor utsträckning förtroende och stabilitet. Ett affärssystem handlar om en investering som kundföretaget i fråga ska leva med i kanske tio år. Då är finansiell och verksamhetsmässig stabilitet väldigt betydelsefullt.

Det är något ironiskt att samtidigt som Intentia får backa från sin tillväxtstrategi är det många som går åt andra hållet. De traditionella IT-konsultföretagen överger en efter en det gamla lönsamhetsgnetandet till förmån för högre tillväxt. Nu ska exempelvis Mandator och Modul1 höja tillväxten på bekostnad av lönsamheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice