Intervju: Urban Bäckström
Beskedet om Urban Bäckströms avgång, två år före mandatperioden går ut, överraskade marknaden på tisdagsförmiddagen. Själv deklarerade han på förmiddagens presskonferens att det är med dubbla känslor han aviserar sin avgång.
”Det känns jättetråkigt och ingen ska tro att jag inte kommer att sakna både Riksbanken och mitt jobb. Det har varit en väldigt spännande period och Riksbanken är en fantastisk arbetsplats, men någon gång ska ett skifte på den här posten ske och det här är ett bra tillfälle för banken”, sade Urban Bäckström.
Bakom avgången ligger, enligt egen utsago, inga politiska motiv. ”Nej, det finns ingen optimal tidpunkt för att vare sig att annonsera sin avgång eller avgå men jag har grunnat på det här en längre tid och kommit fram till att det här är rätt tidpunkt. Det står stora, viktiga frågor på agendan de närmaste åren, däribland EMU-frågan, går jag nu har min efterträdare möjlighet att förbereda sig väl och komma in i jobbet på ett bra sätt.”
Att Urban Bäckström själv är positiv till ett svenskt medlemskap i valutaunionen EMU har inte varit någon hemlighet och han sticker inte under stol med att han själv gärna hade velat vara den som lotsade Sverige in i unionen.
”Nej, det hade jag gärna gjort, men då skulle inträdet ha skett tidigare. Nu skulle det innebära att jag skulle sitta sjutton år på den här posten och jag tror inte att man är en särskilt bra chef under så lång tid.”
Vad gäller den rekryteringen av den efterträdare är Bäckström minst sagt fåordig. Han vill varken svara på huruvida han helst ser en intern eller extern kandidat på posten eller vilka egenskaper som krävs. Föga förvånande väntar han sig inte heller någon politisk strid kring utnämningen av hans efterträdare.
”Att ge några svar på den typen av frågor aktar jag mig noga för. Det som väntar nu är en djupt demokratisk process där riksbanksfullmäktige är de enda som ska ha synpunkter. Det vore opassande av mig som tjänsteman att kommentera den”, säger han.
På frågan om han väntar sig någon respons på sin avgång i form av konsekvenser på marknaden blev svaret:
”Önskerubriken för er vore väl ’Bäckström avgår, räntan ner, kronan stärks’, haha. Men allvarligt talat ser jag inga egentliga skäl för några stora reaktioner.”
Hur påverkas ditt beslut av att det är valår i år? ”Inte annat än ur annonseringssynpunkt, jag väljer att annonsera det här nu före sommaren med ett respektavstånd till valet.”
Vilken har varit den svåraste perioden för dig personligen under de här tio åren? ”I början av den period jag kan överblicka, runt åren 1994-1996 innan det blev ordning på statsfinanserna och innan regimen blev accepterad, då fick man uppbåda extra pedagogisk förmåga för att förklara att det här var bra. Idag tycker jag de flesta tycker det är bra med låg inflation och att Riksbanken ändrar räntorna peu om peu istället för i stora dramatiska kast.”
Finns det något under de här åren du ångrar? ”Riksbanken vet inte alltid allting, det är långt ifrån alltid självklart hur man ska agera. Det fanns en period våren 1994 då vi sänkte reporäntan där vi kanske gick för snabbt fram. Och att vi inte kommunicerade bättre i samband med räntehöjningen hösten –94 är också sånt som man kunde gjort bättre i efterhand.”
Vad ska du göra nu? ”Jag är ju inte i den positionen att jag kan gå ut och söka jobb, det finns ju i lagen att jag inte får ta ett nytt jobb inom ett år. Jag är kvar fram till årsskiftet, sedan ska jag ta mig tid att fundera över det.”
Du har ett politiskt förflutet, kan du tänka dig en comeback i det sammanhanget? ”Nja, jag tänker inte riktigt i de banorna.” Du påbörjade vad som skulle kunna bli en författarkarriär med ”Tankar om aktier” hösten 2000, kan vi vänta oss en bok om din tid i Riksbanken? ”Det kan man inte utesluta, det finns en del frågor man skulle kunna skriva om. Till exempel fenomenet med en självständig centralbank och det vi gått igenom, bankkrisen med mera – det är ett rätt intressant förlopp i svensk ekonomisk historia. Men det ska jag fundera väldigt mycket på innan isåfall, och det ligger nog en bra bit framåt i tiden.”
Sedan din bok utkom har kurserna rasat rejält – är det köpläge nu? ”Jag tänker inte ge mig in på det. Jag skrev boken för att det var en sådan feber runt aktier. Löpsedlarna var fulla med råd och analytiker gav hur mycket köpråd som helst och jag tänkte att någon måste väl säga något om det här – så jag gjorde det. Sedan dess har det hänt en del visserligen men jag vill inte ge mig in på några bedömningar av marknaden idag.”
Apropå aktier har du hittills inte placerat i aktier för att du själv inte tyckt att det varit passande, hur blir det framöver? ”Jag ska inte göra några börsklipp just nu men när jag slutar är jag ju en fri man, vi får se då.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.