IPO-guiden hissar två flaggor inför Viva Wine Groups notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Viva Wine Group inför noteringen på First North och hittat två flaggor.
IPO
Viva Wine Group
Lista First North
Storleksklass Miljardbolag
Börsvärde efter noteringen 4353 Mkr
Sista teckningsdag 2021-12-13

Den 14 december noteras e-handelsbolaget på Viva Wine Group. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat två flaggor, en för hög emissionskostnad och en för storaffär inför IPO.

Vad gäller den första flaggan, för hög emissionskostnad, är tolkningen för ett IPO-bolag med höga emissionskostnader att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Viva Wine betalar 65 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 5,4% av erbjudandet.

Viva Wines VD Emil Sallnäs kommenterar: ”Emissionskostnaderna är kopplade till att vi gjort ett stort strategiskt förvärv inom e-com under IPO-processen vilket medförde merkostnader relaterade till IFRS konvertering och pro-forma redovisning.”

Viva

När det kommer till den andra flaggan, för storaffär inför IPO, har Viva Wine gjort flera stora förvärv inför aktuell IPO. Proformaräkenskaper i prospektet visar att förvärven ökat nettoomsättningen med mer än en fjärdedel. IPO-guiden hissar en flagga.

Viva Wines VD Emil Sallnäs kommenterar: ”Det strategiska förvärvet av Vicampo gjordes under redan påbörjad IPO-process för att möjligheten dök upp. Detta förvärv visar på hur agilt och snabbt vi agerar när det gäller förvärv. Förvärvet ger Viva Wine Group en ledande position inom e-com.”

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR VIVA WINE GROUP PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är måndag den 13 december och teckningskursen uppgår till 49 kronor.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.