Iran vill köpa över 100 Airbus-plan

Iran planerar att köpa 114 flygplan från den europeiska flygplanstillverkaren Airbus, en affär värd över 9 miljarder euro.

Det beskedet gav Irans transportminister Abbas Akhoundi på lördagen strax före att de internationella sanktionerna mot landet lyftes, skriver internationella medier.

Airbus sade i ett uttalande att de är redo att förse Iran med flygplan när sanktionerna hävs, vilket sedan skedde under helgen.

Iran uppges även överväga Boeing 737-plan och 777 för långdistanslinjer.

Prognoserna pekar på att Iran kommer att behöva över 400 flygplan under det kommande årtiondet för att förnya sin föråldrade flotta.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.